3 november 2020

Nyss mastrat: MI väljer bland veckans releaser

Veckans musikval av MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger rymmer såväl ett skakande skilsmässoalbum som ett album skapat ur passionerad nyförälskelse. Plus ytterligare en rad fina släpp.

Lars väljer:

Christian KjellvanderAbout Love and Loving Again (album)

Behöver vi mer mörker? Vid en viss sort och skärpa: utan tvekan. Christian Kjellvanders åttonde album är av ett slag som lättar på det becksvarta. Som lyfter upp, stärker. Ett uppenbart skilsmässoalbum redan i titeln, i realiteten ett mjukt skakande mästerstycke i sorten. Så här kan jag hålla på och meandra runt det centrala: att meddela att detta är ett lysande verk oavsett temat. Den som älskar sin Nick Cave, Leonard Cohen, Bill Callahan – sin Kjellvander! – och sin Americana har en svart guldgruva här. Och då har jag inte ens nämnt det så suggestiva jazzinslaget. Ganska enormt spår: Cultural Spain [Tapete/Border].

Bright Eyes & Phoebe BridgersMiracle of Life (låt)

Ingen märkvärdig låt kanske, men en sylvass kommentar till den amerikanska abortdebatten. Refrängcitat från Conor Oberst och Bridgers: ”Get cured with a coat hanger/You’re in America now.” Släpptes först på Bandcamp för en dollar lyssningen. Finns nu på Spotify [Dead Oceans].

Joni Mitchell Archives Vol 1 Early Years 63-67 (Box)

Jag är svårt jävig, jag döpte till och med min dotter efter Joni Mitchell. Men likväl törs jag säga: dessa sex timmar tidigt material, från innan albumdebuten 1968, är ett extremt ovanligt och intressant grepp på hur ett artisteri skapas. Och det innehåller mängder av stark musik av Kanadas vackraste röst [Warner].

MankkuVälkommen till synden (album)

Jag såg någon skriva i sociala medier att Mankku – egentligen Magnus Fagernäs – gör något unikt. Och i viss mån stämmer det. Han är 50+-mannen som inte låter ålder styra konceptet för sin lätt övertida comeback. Han gör inte lägereldslåtar med akustisk gitarr och sneglar mot hur andra återkomster i hans ålder betett sig. I stället gör han musik som på många sätt är glittrigare och ”yngre” än det han för länge sedan utförde som trummis i Traste Lindéns Kvintett och Perssons Pack. Spännande och inte sällan oroande och underhållande i sublim symbios. Finns på Spotify på fredag, på vinyl en månad senare [Undefined Sounds].

Christel väljer:

Vargas & LagolaMount Alda (album)

Vincent Pontare och Salem Al Fakir har skrivit musik åt och med bl a Avicii, Madonna och Lady Gaga, så när de skapar under egna projektet Vargas & Lagola handlar det förstås om att förverkliga sina egna, unika idéer. På deras andra album för i år (!) paras melodistarka refränger med musikerglädje.  Det är utflykter i naturromantisk folkpop, svängigt 70-talsriffande, gitarrsolon i stämmor, tamburin och analoga trummor för hela slanten. Rolig lyssning! [SwedenMusic/Universal]

Ane BrunAfter The Great Storm (album)

Även Ane Brun släpper två album i år, med ännu kortare mellanrum än nyss omnämnda herrar, det andra kommer nämligen i slutet av november. After The Great Storm är det mer elektroniska albumet av de två, även om det i själva verket ofta är analoga instrument som får spela rollen av maskiner. Det låter modernt och triphoppigt och är en perfekt inramning för Ane Bruns vackra röst. Ljuvlig lyssning. [Ballon/Universal]

Ariana GrandePositions (album)

För första gången på många år släpper Ariana Grande ett album som inte innefattar bidrag av Max Martin eller Ilya Salmanzadeh. Huvudproducenten Tommy Brown har dock varit med från start, så någon uttrycklig önskan om förnyelse verkar egentligen inte ligga bakom. Bra blev det oavsett. Sockrig, lätt och luftig r&b om passionerad förälskelse. Så passionerad att nästan varje spår har ”explicit”-märkts på Spotify.  [Republic/Universal]

Dua Lipa & AngèleFever (låt)

Ytterligare en produktiv artist. Dua Lipa har under året släppt fina discoalbumet Future Nostalgia, en remixvariant av detsamma med namnet Club Future Nostalgia och nu kommer alltså en helt ny låt. Här gästar en av Belgiens största artister, Angèle med sång på franska. Fin pop i facket för sad/electro som väcker nyfikenhet på Angèles katalog. [Warner Music]