2 november 2020

Taket kvar vid 50 på de flesta håll

Glädjen över en höjning av max vid offentliga tillställningar till 300 personer blev kortvarig. Med en ökad smittspridning har nu flertalet regioner bestämt att talet på 50 personer fortsatt gäller.

Det var den 22 oktober som Musikindustrin kunde meddela att en höjning till 300 kunde vara aktuell från 1 november förutsatt att spridningen av Covid-19 var fortsatt låg.

Men så blev det inte och nu har ett antal regioner valt att ligga kvar vid 50 tills visare. Nya med restriktioner är Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. Sedan tidigare finns restriktioner i Uppsala och Skåne.

I Stockholm gäller enligt Länsstyrelsen inte begränsningen av publik när det kommer till ”allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar på serveringsställen i länet, till exempel vid musikframträdande inför sittande gäster”.

Det anses alltså ok med 300 personer om det är sittande publik och det serveras mat. Men flera potentiella arrangörer menar till Musikindustrin att det lätt skulle kunna framstå som ignorant om man genomförde sådana evenemang, trots att det alltså i nuläget är godkänt.

Ett uppmärksammat sådant arrangemang är Skymning, i Fållan på Slakthusområdet i Stockholm. Den minifestivalen, med namn som Miriam Bryant, Jonathan Johansson, Cherrie, Sarah Klang och Titiyo, flyttas nu till 2021.

– Efter månader av slit och anpassningar i nära dialog med berörda instanser känns det otroligt tungt att behöva flytta projektet i sista stund, säger i ett uttalande Thea Mårdbrant, en av initiativtagarna och bokningsansvarig för Skymning.
Hon fortsätter:
– Vi har inte bara köpt in lite handsprit – vi har byggt en hel matsal, etablerat tillfälliga restaurangkök, gjort om lokalernas flöden och byggt publikläktare. Allt för att coronasäkra evenemangen med människors säkerhet i första rummet. För att vi ska kunna utveckla vår verksamhet med innovativa verktyg och lyckas ställa om för att överleva behöver vi beslut och framförhållning som skapar möjligheter framåt.
Lars Nylin