19 oktober 2020

4 Snabba: Oscar Fogelström, filmmusikmakare med Grammy i sikte

Sverige har många vassa scorekompositörer. Men bara Oscar Fogelström är aktuell med musik till Maskeradligan samtidigt som han är ”eligeble” inför Grammy Awards för musiken till Lasse Hallströms Hypnotisören. Det fick bli en 4 Snabba. 

Hypnotisören har ju några år på nacken, hur kom detta sig?

– Efter att filmen kom ut 2012/2013 så var det mycket annat som hände i mitt liv med jobb, familj m.m., samt att soundtrack-utgivning inte var stort alls i Sverige. Det blev liksom aldrig av att ge ut soundtracket då. Under alla år sen dess har folk hört av sig från hela världen och undrat när soundtracket ska släppas. Förra året kom jag i kontakt med Lakeshore Records i Los Angeles och de var väldigt intresserade av att ge ut albumet, så jag bestämde mig för att göra det tillsammans med dem. Det släpptes våren 2020.

Vem är Oscar Fogelström?

– Låtskrivare och producent som för ca 10 år sen ”sadlade om” och har sen dess mest jobbat med musik till film, tv och reklam. Har gjort sju långfilmer och elva kortfilmer samt en massa tv- och reklammusik. Gör fortfarande lite popmusik emellanåt, vann bland annat melodifestivalen 2016 med If I Were Sorry med Frans.

Vad har du aktuellt i övrigt?

– Just nu Maskeradligan på Cmore/TV4 och en till serie med Brand New Content (som gjort Maskeradligan) som kommer om ett tag. Har även en långfilm, Rooftop, som snart går upp på bio i Sydostasien, en skräckfilm av den filippinske regissören Yam Laranas. Det är vår fjärde långfilm ihop. Den gjordes i våras, men har inte släppts ännu pga. Covid. Jag har dessutom precis släppt ett soundtrack till skräckkortfilmen Killing Small Animals av Marcus Svanberg.

Vad händer framöver?

– Har en till film med Yam Laranas på gång, ett till projekt med Brand New Content som jag precis har satt igång med, en indisk långfilm som sätter igång snart samt en del svenska och utländska projekt som är under förhandling. Det är en del ganska stora projekt som jag verkligen hoppas blir av! Jag har delvis påverkats av pandemin. Jag har haft en stor engelsk dokumentär som är inställd tills vidare, samt Rooftop som jag nämnde, där releasen skjutits upp ett minst ett halvår. Men jag har ändå haft tur och haft en hel del att göra ändå, några projekt var redan inspelade när pandemin satte igång, några andra kunde genomföras ändå, med lite förändrad produktion. Men visst, man märker att det har saktat ner en del.

Lars Nylin