13 oktober 2020

4 Snabba: Maria Jämtelid, projektledare ”Den svenska dansbandshistorien”

I veckan är det premiär för ”Den svenska dansbandhistorien”. Stefan Borsch, Kikki Danielsson, Thorleifs, Lasse Stefanz, Charlotte Perrelli,  Christina Lindberg Wigardt och Christer Sjögren är några av de som berättar om grupperna, musiken, dansen och kostymerna. Maria Jämtelid på SVT, har varit projektledare för satsningen.

 

Vad har varit den stora utmaningen med att fånga den svenska dansbandshistorien?

– Det är svårt att berätta om något så stort och omfattande på begränsad sändningstid. Sådär 60 år på tre timmar närmare bestämt. Det är ju en genre som myllrar av berättelser, fakta och spännande berättelser, och jag hoppas att vi lyckas nå djupare än att endast skrapa på ytan i berättelserna.

Finns det något i tv-serien som du är extra nöjd med att ni kan berätta/visa?

– Det känns toppen att vi kan berätta om en sån här stor och viktig del av den svenska kulturella folksjälen. Det är också slående att dansbandshistorien är så mycket mer än historien om dansband. Det handlar också om ett Sverige som genren uppstod i – så jag tror och hoppas att vi lyckas fånga det och att serien på så sätt kan locka en ganska bred tittarskara.

Dansbandsscenen lider ju liksom stora delar av kulturnäringen skada av restriktionerna som pandemin för med sig. Var det något som märktes under inspelningen av tv-serien?

– Ja, förutsättningarna för serien och inspelningarna har förändrats under produktionens gång på grund av pandemin. Vi kommer också att skildra detta i vårt sista avsnitt, hur krisen påverkar branschen idag och hur några av banden försöker klara sig.

Får vi se något exklusivt material som inte visats förr? 

– Vi har med en hel del godbitar som troligen endast ett fåtal personer har sett. Vi har bland annat fått tillgång till VCR-kassetter med tidiga musikvideor från 1976. VCR är ett format som väldigt få kan spela upp idag, men vår serviceavdelning lyckades skaka liv i en spelare och få fram bild och ljud med bland andra Säwes version av Yes Sir I Can Boogie.

Serien släpps på SVT Play kl 02.00 natten till  den 14 oktober.

Christel Valsinger