6 oktober 2020

Nyss mastrat: MI väljer bland veckans releaser

Solodebuter från Romy i The XX och Matt Berninger i The National får Musikindustrins Lars Nylin och Christel Valsinger på fall denna vecka. Bland mycket annat! 

Lars väljer:

Matt BerningerSerpentine Prison (album)

Medan Aaron Dessner i The National gjort produktioner med hög profil, inklusive Taylor Swift, har sångaren Matt Berninger sökt sig i annan riktning. Det nya soloalbumet skulle ha blivit ett coverkoncept med Berningers coming-to-age-musik. Istället blev det ett verk med rakt genom nya låtar i produktion av Booker T Jones. Denne har plockat fram en närhet i Berningers röst som sällan kommer fram hos The National. I stort ett mycket starkt verk, för denne tyckare mer njutbart än det senaste från hans egen grupp [Concord/Universal].

Amason, DanteHeartbeats (låt, film)

Musikindustrin har tidigare berättat om konceptet där Amason gör en version av The Knifes låt för att med en video gynna organisationen Hjärtebarnsfonden. Tolkningen är inte bara behjärtansvärd, ursäkta, utan också helt lysande i sin stilla hudlöshet [Amasonason].

Robert PlantNothing Takes The Place of You (låt)

Samma dags om Led Zeppelins tredje album fyllde 50 kom denna rara nya låt med bandets sångare. Eller halvnya i alla fall, den stilla bluesen Nothing Takes The Place Of You spelades in 2013 till filmen Winter in Blood. Strax är den en av tre tidigare outgivna låtar när Plant summerar sin starka solokarriär på samlingen Digging Deep [Es Peranza].

Kurt VileSpeed, Sound, Lonely [EP]

Nyligen bortgångne John Prine är i focus då Kurt Vile släpper en EP som det ryktats om i många år. Prine är dels duettpartner i en låt, dels gör Vile en ekomättad lätt överjordisk version av en av den här tyckarens absoluta favoritlåtar, Speed At The Sound of Loneliness. Musikaliskt är likheterna få, här handlar det om pur americana, men EP:n är ändå en ljuvlig sak i väntan på nytt från Viles gamla band The War On Drugs [Matador].

PaperI’m In The Soul (låt)

Låt från svenska krautpoparna Paper kom redan i fjol på en för kvällen unik samling när etiketten Novoton fyllde 15 år. Ett år senare släpps den äntligen på alla plattformar och jag får chansen att ännu en gång anse att detta är ett av landets mest underskattade band. [Novoton].

 

Christel väljer:

Iiris Viljanen Polska från Korsholm (feat Nils Berg, Felisia Westberg, Jonas Teglund) (låt)

Trodde aldrig att jag skulle längta efter en julskiva, men det här smakprovet från Iiris Viljanens kommande En finsk jul får mig på nya tankar. Korsholm ligger i Österbotten på Finlands västkust och är Viljanens födelseort. Det här instrumentala verket känns som en hyllning med sitt drillande piano och lätta, ljusa flöjttoner. Går på repeat här. [Teg Publishing]

RomyLifetime (låt)

Romy från The XX solodebuterar med ett klubbigt spår om längtan efter att få återförenas med nära och kära. Mer lättsamt dansant än det som The XX brukar släppa ifrån sig, men med samma fina melodispråk och vemodiga ton. Ännu ett album att längta efter.  [Playground]

Bryson Tiller Outta Time feat. Drake 

Tillsammans med Drake, grubblar Bryson Tiller över ett förhållande som går åt fel håll, men som ändå är svårt att släppa. Sången läggs över ett snyggt minimalistiskt beat med en sampling av svenska Snoh Aalegras Fool For You, vilket ju i sig är extremt coolt. Hämtat från nysläppta albumet Anniversary. (Sony)

Julia MichaelsLie Like This (låt)

Julia Michaels är en av popmarknadens största låtskrivare, med hits för Justin Bieber, Selena Gomez och Hailee Steinfeld i bagaget. Men hon är också artist och jobbar just nu på sitt debutalbum. Lie Like This har allt en modern danspoplåt anno 2020 ska ha i form av tajta beats, varm produktion och oemotståndligt hookig refräng. [Universal]