11 september 2020

Årets vinnare på Denniz Pop Awards

Vera Hotsauce, Elvira Anderfjärd och Moli är årets vinnare i Denniz Pop Awards rookie-kategorier. Producenten Oscar Holter tilldelas galans Grand Prize och Ola Håkansson, bl a grundare av skivbolaget TEN, fårutmärkelsen MVP.

Vera Hotsauce utsågs till Rookie artist/band, Elvira Anderfjärd blev årets Rookie låtskrivare/producent medan artisten Moli blev vinnare kategorin Rookie internationell. Alla får en prissumma om 10 000 dollar.

– Som alltid är vi i juryn så imponerade över nivån på de bidrag som skickats in, det är en mycket god indikator på att arvet frodas och lever vidare. I år visade det sig dessutom vara tjejernas år och det i sig är ett bevis på att många samlade insatser i branschen under en lång tid för ökad jämställdhet nu även börjar ge resultat. Fler grymma kvinnliga förebilder genererar naturligtvis fler stjärnor och tjejer som tar plats som låtskrivare/producenter, artister/band, säger Jacob Schulze, Denniz Pop Awards juryordförande och initiativtagare. 

Prisutdelningen ägde i år rum vid en mindre tillställning i Stockholm den 9 september 2020.  Förutom priser till lovande talanger i de så kallade rookie-kategorierna delades även två hederspriser ut. Årets Grand Prize tilldelades låtskrivaren och producenten – Oscar Holter, som haft enorma framgångar under det senaste året.

Oscar Holters framgångar under året är sensationella och det var lätt att välja vinnare till Grand Prize även i år. The Weeknds Blinding Lights har slagit rekord genom att legat etta flest veckor på Radio Songs Charts. Låten lyckades även ta sig upp som etta på Billboardlistan – Oscars första nummer ett, säger Jacob Schulze.

– Detsamma gäller för årets MVP – Ola Håkansson. Hans egna framgångar som artist, låtskrivare och producent är enastående bedrifter, att han dessutom har ett fantastiskt engagemang i att stötta unga talanger gör honom till självklar pristagare av hederspriset Most Valuable Person.

Stiftelsen Denniz Pop Awards grundades 2013 för att hålla minnet av Denniz Pop och Cherions musikarv levande. Prisets ändamål är att lyfta, stötta och premiera lovande talanger inom kommersiell popmusik och att belysa och hedra den största internationella framgången under året (Grand Prize) samt hylla personer som haft en avgörande betydelse i branschen (MVP). 

Juryn består av Max Martin, Tove Lo, Rami Yacoub, Laleh, Jörgen Elofsson, Andreas Carlsson, Jacob Schulze, John Amatiello, Kristian Lundin, Per Magnusson och Carly Rae Jepsen.

Christel Valsinger