1 september 2020

4 Snabba: Anders Cangemark, ny marknadsansvarig Caprice Records

Efter många år på STIM finns nu Anders Cangemark åter på ett skivbolag, Caprice Records, nu som marknadsansvarig. Förra gången på skivbolag var det på dåvarande Bonnier Amigo.

Vad gör du på Caprice?

– Jag är marknads- och promotionansvarig för Caprice fantastiska musikkatalog på över 800 titlar. En riktig kulturskatt innehållandes jazz, klassisk/nutida konstmusik, folkmusik, världsmusik, elektronisk musik – bland annat! Eftersom vi är ett litet bolag med tre anställda får man även vara beredd på att hugga i lite där det behövs.

Vad kan du ta med dig från Stimjobbet?

– På Stim, där jag huserat de senaste elva åren, jobbade jag främst med förhandlingar och licensiering av olika online-tjänster vilket har gett mig en rätt unik inblick i det ofta komplexa rättighetsflödet i musikbranschen. Detta, bland annat, tror är en stor tillgång för Caprice när vi blickar framåt mot nya möjligheter att nå ut med vår musik. Före Stim jobbade jag i många år på dåvarande Bonnier Amigo Music Group som label manager (med marknads- och promotionansvar) för t ex tyska ECM Records, en erfarenhet som är helt klockren att ha med sig in i tjänsten på Caprice.

Vem är Anders Cangemark?

– Pappa, 46 år, jobbat i musikbranschen i 29 år, musikälskare, kulturintresserad i största allmänhet…film, läsa, konserter, katter, kompisar, nära och kära, mat och dryck… hmm, musikälskare, sa jag va?

Vad tycker du generellt är det mest spännande som händer i musikbranschen just nu?

– Just nu är det självklart intressant att se hur musikbranschen hanterar Corona. När saker ställs på sin spets uppstår ny kreativitet – se bara på alla initiativ med live-streaming, etc. Caprice nylanserar sin Youtube-kanal nu i september där vi har för avsikt att lägga upp innehåll som kan nå en större publik, utan att tumma på vare sig på den tekniska eller den konstnärliga kvaliteten. Det hela inleds med en livestreamad jubileumskonsert med Jörgen Adolfsson och Tommy Adolfsson (bägge från bl. a Iskra och Archimedes badkar), som i år firar 50 år sida vid sida i musikens tjänst. Under namnet Karl Brothers gjorde de sin enda utgivna duo-inspelning Air Change (CD på Slask records 1994) som nu i september äntligen återutges digitalt. Nu hoppas jag förstås att vi ska kunna gå ut och se mer livemusik irl snart igen, men jag misstänker att streamade spelningar är här för att stanna. Inte som ersättning för liveupplevelsen, snarare som ett komplement, men även som ett fristående konstnärligt uttryck. Caprice fyller förresten 50 år nästa år. Det ska vi fira!

Anders nås på anders.cangemark@capricerecords.se

Höstens utgivningar:

2020-09-11      Karl Brothers – Air Change (digital)

2020-10-02      Folk & Rackare – Rackarspel (CD)

2020-10-XX      Var art – Operans motiga väg till Storan: Göteborgs Lyriska Teater 100 år (3CD, digital)

2020-11-20      Lynx Ensemble – Barock Tales (CD, digital)

2020-12-04      Var art – Best of Music from… (CD, digital)

2020-12-11      Var art – Shostakovich – The Great chamber music (digital)

Lars Nylin