11 augusti 2020

Nyss mastrat: MI väljer bland veckans releaser

Robyn i samarbete med SG Lewis och Lisa Miskovsky remixad av Summer Heart. Veckans val av MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger innefattar även nyheter med bl a Ane Brun, Remi Wolf och Deep Purple.

Lars väljer:

KiteBowie’95 (låt)

Duon Kite verkar i sin egen sfär som en av världens, absolut, intressantaste akter i det som floskelmättat kommit att dubbas ”syntpop”. I det här fallet väcker redan titeln nyfikenhet. Fakta är att Sir Bowie inte nämns, textämnet från Niklas Stenemo är snarare livslång eskapism, allt till smattrande meditativa analoga syntar i produktion av Blanck Mass [Astronaut Recordings].

Lisa Miskovsky, Summer HeartStop For The Night (remix) (låt)

Jag fantiserar ständigt om att få höra Lisa Miskovsky på svenska. Men så länge jag inte får bestämma blir albumtitlar det närmaste. Som fjolårets Bottenviken, varifrån ett spår nu har remixats med klart positiva drömskt suggestiva följder av Summer Heart. Men nästa gång? [Despotz].

Ane BrunTake Hold Of Me (låt)

Våren 2019 skrev Ane Brun en låt ihop med Martin Hederos och Josefin Runsteen som nu i produktion av Samuel Starck blivit ännu en uppladdning inför Bruns oktoberalbum, det första sedan 2015. Att döma av den här intima, smygande låten är vi in for a treat, som de engelskspråkiga säger [Baloon/Universal].

Deep PurpleWhoosh! (album)

Tramsig titel, men i Bob Ezrins produktion ännu ett bevis på att Ian Gillan och de andra i dagens Deep Purple tillhör de 70-talsakter (t o m 60-tal om man så vill) som bäst lyckas låta nyfikna och rent av hungriga. Duon Steve Morse (gitarr) och Don Airey (klaviatur) lyckas med konststycket att ständigt växa i sina roller i bandet, trots att de varit med i det i 26 respektive 18 år. Tio år till och vare sig Ritche Blackmore eller Jon Lord kommer att vara saknade [Edel].

Christel väljer:

Alex the AstronautChristmas in July (låt)

Sydney-artist som ep-debuterade 2017 och albumdebuterar med The Theory of Absolutely Nothing nästa vecka. Den här låten har varit ute ett par veckor men nådde mig först nu. Musikaliskt kan det kanske beskrivas som folkpop med kraft, vackert och lite skevt. Texten handlar om en romantisk relation som enligt Alexandra kändes som ”jul och som att vinna på lotteri samtidigt”. [Network Music Group]

Remi WolfMonte Carlo (låt)

Los Angeles-artisten Remi Wolf brukar omskrivas som en artist som uppfinner popmusiken på nytt. Här följer hon upp juni-ep:n I’m Allergic To Dogs, med en humörhöjare som snarare tänjer på gränserna för hiphop. Det är lekfullt, kul och lite trippigt och höjer förväntningarna ytterligare på vad hon ska hitta på härnäst. [Island Records/Universal]

Bon IverAUATC (låt)

AUATC står för Ate Up All Their Cake och är en antikapitalistisk låt som kommer ihop med uppmaningar att stötta olika typer av välgörenhetsorganisationer som jobbar för klimatet, jämställdhet mm. Låten bjuder på en upp-pitchad Justin Vernon, 70-talsdoftande soulkänsla och en kör bestående av bl a Bruce Springsteen och Jenny Lewis. [Jagjaguwar]

SG LewisImpact (feat. Robyn & Channel Tres) (låt)

Robyn har slagit sig ihop med brittiska singer/songwritern SG Lewis och dansmusikproducenten och artisten Channel Tres i klubbdängan Impact. Dansant (såklart) med tung bastrumma, glittrade synthar och fin spännvidd i sångrösterna. [Universal]