10 augusti 2020

Kjell Höglund fick Cornelisstipendiet 2020

Kjell Höglund blev i helgen årets mottagare av ett av Sveriges största musikpris, Cornelisstipendiet om 500 000 kronor.

Dem nuvarande västeråsaren Kjell Höglund, född i Jämtland 1945 och senare baserad i Stockholm, är kanske mest känd för låtarna Man vänjer sig, Genesarets sjö, Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför och En stor stark, men har en lång skivkarriär som inleddes redan 1971. Totalt har han släppt 14 album på bolaget Atlantis. Under senare år har har han hyllats mes såväl tributplatta som med en hyllningsföreställning på Storsjöyran.

Juryns motivering:

”Årets pristagare är en grubblare och levnadskonstnär vars verk har påverkat generationer av svenska musiker. En både dunkel och diskbänksrealistisk diktare vars esoteriska humor kastar sig mellan Bibelns gestalter och bardiskens spöken, mellan skurkar, helgon och vanligt folk. Hans unika röst från våningen ovanför kommer aldrig att bli gammal och reaktionär, och vi kommer aldrig att vänja oss. Cornelis Vreeswijk-stipendiet år 2020 tilldelas en av de stora – Kjell Höglund”.

Juryn består av representanter för Aftonbladets och Expressens kulturredaktioner samt Anders Petrus, representant för stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne. Stipendiet har delats ut sedan 1988.

Lars Nylin

Foto Johan Bergmark