7 juli 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

David Gilmour goes Leonard Cohen och Mwuana goes 80-talspop. Lars Nylin och Christel Valsinger hittar en del överraskningar bland veckans releaser. 

Lars väljer:

David Gilmour Yes I Have Ghosts (låt)

I sin första nya låt på fem år blir David Gilmour plötsligt till Leonard Cohen. Han låter som Cohen, han har spelat in ett filmklipp till låten på den grekiska ö, Hydra, som mytologiserades av Cohen, ryktesvis har Gilmour även ett hus på ön. Men det funkar faktiskt i en melankolisk vaggvisa där dottern Romany adderar med körsång i, just det, Cohenskt snitt [Columbia/Sony].

Christine and The QueensEyes of a Child (låt)

Héloïse Lettisier har varit mycket aktiv under lockdown. I början av pandemin kom en EP, i maj en version av Neil Youngs Heart Of Gold, nu en lågmäld, smygande, men ytterst kraftfull låt hämtad ur TV-serien Hanna (Amazon). Fransyskan tar sin musik till allt högre höjder [Because].

BdrmmBedroom (album)

På ett klassiskt omslag förklarade The Housemartins lätt popkrig med London i titeln London 0 Hull 4 och menade att Hull hade fyra bättre band än något från huvudstaden. Om bdrmm existerat då hade siffran blivit 5. Extra lockande blir jämförelsen då bdrmm ogenerat bygger på ett arv snott rakt av från samma era, eller möjligen en gnutta senare: The Cure, My Bloody Valentine, Ride. Resultatet är i de starkaste sekvenserna lika monotont som det är magiskt och en påminnelser om att alla genrer går att återupprepa om det görs tillräckligt dedikerat, det gäller även shoegazing [Sonic Cathedral].

Willie NelsonYesterday When I Was Young (låt)

Wille Nelson bara fortsätter som om det finns många morgondagar även vd 87. På nya albumet First Rose of Spring märks det dock tecken på avsked här och där. Inte minst i versionen av Charles Aznavours mästerstycke Hier Encore, som avslutar albumet. Ordet tårdrypande täcker bara delvis känslan [Sony].

 

Christel väljer:

The Radio Dept: You’re Lookin’ at My Guy (låt)

Indiefavoiterna The Radio Dept har inte släppt ett fullängdsalbum sen 2016, men skämmer istället bort oss med finfina singlar. Your Looking At My Guy är en cover på The Tri-Lites låt från 1964, som blir alldeles förtjusande med svävigt shoegazie-sound och plock-gitarr. [Just So]

Ellie Goulding, LAUV: Slow Grenade (låt)

Oscar Görres har producerat nya singeln från Goulding kommande album Brightest Blue (release 17 juli). Snygg midtempo-pop om att en osund relation som man ändå har svårt att bryta upp ifrån. Vocoder-refränger ha vi i och för sig hört rätt många av nu, men här är effekten varsamt hanterad och smälter samman fint med stämsången. [Polydor/Universal]

Maia Wright: I’m Ready (låt)

Stockholmsartisten Maia Wright har redan haft listplaceringar om låtskrivare och featuresångerska, på bl a US Radio Dance Chart. Hennes samarbete med EDM-artisten Gryffin, Body Back, har runt 65 miljoner streams på Spotify. Hennes eget artistprojekt rör sig mer inom pop och r&b och nysläppta I’m Ready passar lika fint i radio som på dansgolvet. Ep i höst. [Universal]

Mwuana: Loverman (låt)

Mwuana, som vi är vana att kategorisera som hiphop, överraskar med en poplåt! Loverman ett samarbete med Collén och Chords som ljuder av syntigt 80-tal. Om det blir en lika poppig fortsättning är tydligen oklart, det experimenteras och utforskas tydligen i studion just nu, men den här låten fungerar oväntat bra i mötet med Robin Nyströms röst och fraseringar.[Universal]