7 juli 2020

4 SNABBA: Karin Gunnarsson, tävlingsproducent Melodifestivalen

Den 24 augusti öppnar SVT upp för inskick av bidrag till Melodifestivalen 2021. Just nu produceras låtar till tävlingen för fullt över hela Sverige. MI bad tävlingsproducent Karin Gunnarsson om lite vägledning för aspirerande Mellotävlare. 

Vad hoppas du på få höra bland årets inskickade bidrag?

– Ett gäng starka hits. Spännande röster, låtar som berör samt en ESC-vinnare såklart. 

Vad är det vanligaste ”felet” låtskrivare gör när de skickar in låtar som de hoppas ska bli uttagna?

– Det finns inga rätt eller fel direkt, men det är bättre att renodla och jobba fram riktigt bra spår eller färre mer färdiga låtar snarare än att skicka in 15 ideér. 

Har du tips på vartåt låtskrivare skulle kunna titta för att få inspiration?

– Jag brukar säga ”skriv inte en låt till Mello, skriv en riktigt bra låt” eftersom Mello inte är en genre. Men faktum kvarstår att låten inte får överstiga tre minuter och det kan vara en konst i sig om man inte brukar skapa inom den ramen. Tydlighet är viktigt, du ska skapa ett intryck på kort tid. Titta och lyssna på finalbidrag från i år, inte för att upprepa vad vi gjorde där utan mer för att få in känslan av att det också ska bli tv och fina, bra bilder av låtarna. 

Du lyssnar själv mycket på hiphop – är det en genre som kan få större genomslag i Melodifestivalen framöver tror du?

– Jag lyssnar mycket på hiphop och pop. Är en sucker för ny musik och älskar hits. Alla genrer har en självklar plats och välkomnas i Melodifestivalen, ambitionen är att göra ett brett program med något för alla. Jag märker absolut av ett större antal inskickade bidrag som drar åt hiphophållet, vilket är kul för det betyder att nya upphovspersoner och artister har hittat till oss. Sätter man rätt låt, artist och skapar ett nummer som går genom rutan så absolut!

Christel Valsinger