16 juni 2020

Robyn och Andrea Tarrodi nominerade till Nordiska Rådets Musikpris

Tolv verk är nominerade till Nordiska Rådets musikpris 2020. Från Sverige har Robyns ”Honey” och Andrea Tarrodis ”Acanthes” nominerats. Vinnaren av priset på 350 000 danska kronor presenteras den 27 oktober.

Nordiska rådets musikpris har delats ut sedan 1965 och ska uppmärksamma skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå. Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år går priset enskilda musikutövare eller grupper.  I år ges musikpriset till ett verk av en kompositör.

Nomineringarna offentliggjordes under en digital direktsändning från London och Köpenhamn den 16 juni ledd av Andrew Mellor, brittisk journalist och Anna Thorvaldsdottir, isländsk kompositör och tidigare vinnare av priset.

”Det har varit ett privilegium att lära känna de projekt som nominerats till årets Nordiska rådets musikpris. De sträcker sig från popalbum och filmmusik till symfonier och konserter och de har skapats av musiker från tre generationer. Alla tolv projekten förenas av teknisk stränghet och ett trängande behov att säga något genom musik. Alla tolv förtjänar en bred publik, och det hoppas vi kunna bidra till genom denna sändning,” säger Andrew Mellor.

Vinnaren av priset presenteras den 27 oktober i en prisceremoni i Reykjavik. Vinsten består av statyetten ”Nordlys” och 350 000 danska kronor.

Samtliga nominerade:

Sverige

Honey av Robyn

Acanthes av Andrea Tarrodi

Norge

Lyriske stykker av Ørjan Matre

Theory of the Subject av Trond Reinholdtsen

Island

Chernobyl av Hildur Guðnadóttir

Lendh av Veronique Vaka

Grönland

Inuunerup oqarfigaanga / Livet skal leves på ny av Rasmus Lyberth

Färöarna

VÍN av Janus Rasmussen

Finland

Lake av 3TM

Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille av Sampo Haapamäki

Danmark

Songs of doubt av Niels Rønsholdt

Symphony II for Sampler and Chamber Orchestra av Den Sorte Skole & Karsten Fundal

 

Foto: Robyn – Clare Shilland. Andrea Tarrodi – Louisa Sundell

Christel Valsinger