25 maj 2020

Universal Music firar Pippi Långstrump, 75

Den 21 maj firade världens starkaste flicka, Pippi Långstrump, 75-årsjubileum. För att uppmärksamma detta arrangerar Rädda barnen tillsammans med Astrid Lindgren Company och licenstagare som Universal Music kampanjen #pippioftoday till förmån för flickor på flykt.

Svenska Universal Music deltar på flera sätt i kampanjen. För första gången har en animerad musikvideo gjorts till Här kommer Pippi Långstrump. Baserad på Ingrid Vang Nymans klassiska animeringar och i produktion av norska Qvisten, som tidigare bland annat skapat kortfilmen Räven och tomten. I samband med födelsedagen tillgängliggörs även musiken för första gången på norska, finska och danska, fler språk släpps senare i vår.

Det släpps även singalong-versioner av alla klassiska Pippi-låtar. Även SF och bokförlaget Rabén & Sjögren är med i firandet. Det blir bland annat engelska versioner av talböcker. Skådespelerskan Alicia Vikander, som är ambassadör för #pippioftoday,  läser Pippi Longstocking moves into Villa Villekulla och komikern och skådespelerskan Sandi Toksvig läser Pippi Longstocking.

– Vi är oerhört glada och stolta över att få vara med på detta firande. Att samtidigt kunna bidra till en lite tryggare situation för flickor på flykt ger oss tro på framtiden, säger Robert Olausson, ansvarig för Universal Musics barnrepertoar.

Det första manuset om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren publicerades på Rabén & Sjögrens förlag 1945. Karaktären började musiksättas på 1960-talet. Först på tyska bolag. Här kommer Pippi Långstrump, den första LP-skivan i Sverige, släpptes 1969 av bolaget Philips och distribuerades av Philips-Sonora. Jan Johansson hade inlett arbetet ned signaturlåten innan sin död vintern 1968. Arbetet med musiken tog sedan över av Georg Riedel. Totalt gjorde Lindgren och Riedel därefter tre Pippi-album tillsammans.

Lars Nylin

Bild Astrid Lindgren AB