25 maj 2020

Gannevikisstipendiet till Timbuktu

Jason ”Timbuktu” Diakité är en av pristagarna när Konstnärsnämnden delar ut sina Ganneviksstipendier.

– Årets Ganneviksstipendier är en hyllning till konsten i en tid då många konstnärer drabbats hårt ekonomiskt. Det känns i år mer angeläget än någonsin att stötta konsten. Vi vill med dessa stipendier ge sex fantastiska konstnärer möjligheter att utforska, gå vidare, gå djupare, att hitta fler och nya uttryck. Dessa konstnärskap representerar en bredd av uttryck men har alla var och en samtidigt betytt mycket för konsten i Sverige. Deras konstnärskap kommer att påverka generationer framöver, säger Ellen Wettmark, styrelsens ordförande.

Ganneviksstipendiet delas ut av Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Stipendiaterna får 500 000 kronor vardera och en statyett skapad av designern Samir Alj Fält. Stipendiet instiftades för åtta år sedan tack vare affärsmannen och konstälskaren Per Gannevik som gav en del av sin förmögenhet till att stötta konstnärer. I år delas sex stipendier ut till sex konstnärer.

Motiveringen för Timbuktu:

”Jason Diakité är en konstnärlig förnyare av svensk hiphop och har satt sin genre på kartan som en av Sveriges största hiphopartister genom tiderna. Med sin språkbegåvning och musik bygger han broar mellan människor och med sin passion och gränslösa förmåga att entusiasmera trollbinder han publiken. Jason är i sin kamp för antirasism och med sina inflytelserika texter om vår samtid en stor och viktig röst i Sverige idag.”

Konstnärsnämnden bildade 2012 Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Stiftelsen delar årligen ut stipendier till verksamma konstnärer inom bild- och form, musik, teater, dans och film. Ganneviksstipendierna har delats ut sedan 2013. Syftet med stipendiet är att enligt donatorns önskan stödja konstnärskap som kan förväntas få stor betydelse för det svenska kulturarvet.

Lars Nylin

Foto Lifeline/Dan Lepp