19 maj 2020

EXPORT30: BÄSTA LÅTEN MADE IN SWEDEN

Först kom ”det svenska artistundret.” Sedan ”det svenska låtskrivarundret.” Senast summerades allt i ”det svenska popundret.” Nu drar MI sitt strå till hitstacken genom att utse de 30 bästa blågula exportlåtarna genom tiderna.

Det smygstartade redan på 1950-talet med Siw Malmkvist och jazz. På 60-talet nosade The Spotnicks och Ola & The Janglers vid världens topplistor. 1974 briserade allt när ABBA och Björn Skifs och hans Blue Swede simultant toppade världens hetaste listor.

Därefter har det kanske inte runnit en ständig strid ström av svenska hits genom världens listor. Men tillräckligt ofta för att världen gång efter gång skulle häpna över att lilla Sverige tog plats tre efter USA och Storbritannien som exportör av hits.

Det handlade heller inte bara om de nämnda länderna och de tyngsta listorna. I perioder har svenska akter dominerat i allt från japanska indielistor till sydamerikanska hårdrockditon.

De senaste 20 åren har det kryddats av ett nytt inslag: svenska låtar på export. Till sist tog den aspekten på svensk kreativitet till och med över. Det har funnits år när svenska artister inte synts på världens listor, men då har svenska låtar spelat desto tyngre roller.

När Musikindustrin.se nu tacklar allt detta mäktiga med en topp 30 har vi valt att fokusera på releaser med svenska bolag som avsändare. Det förekommer på listan gränsfall med remixar och annat som sjösatts av utländska bolag. Men i grunden är det låtar som getts tummen upp i svenska konferensrum och studios.

Det innebär att exempelvis mamma och dotter Neneh Cherry (Buffalo Stance, Seven Seconds) och Mabel McVey (Finders Keepers) inte är med då de släppts av utländska bolag.

Jury har varit MI:s redaktion Christel Valsinger och Lars Nylin. Det ryktas från juryrummet att enigheten var rimligt stor. Respektive jurymedlem gick bara ur sittningarna med vardera ett par besvikelser.

Till sist: dilemmat ABBA. Det bandet har så många exporthits av högsta kaliber att de själva kunde ha fyllt en topp 10. Men nu bestämde max en låt per akt.

Ni får själva ana var fler låtar från ABBA kunde ha tänkas ha placerat sig.

1. Abba –  Dancing Queen (1976)

Titeln som demo i en studio i Stocksund norr om Stockholm var Boogaloo. Influenserna var lika delar George McRaes Rock Your Baby, Phil Spector och ett trumbeat som Dr John valt till en låt några år innan. Resultatet blev när den valdes som singel från albumet Arrival kronan bland ABBA:s många juveler. Dancing Queen blev etta i 14 länder, i Sverige låg den etta i 14 veckor. Den är bandets enda etta på Billboardlistan. Men viktigast här: den sammanfattar allt som är bra med ABBA, melodi, sång, tidlöshet och dessutom en glamour som utöver allt annat gjort den till ett evigt gay-anthem.

2. RobynDancing On My Own (2010)

Den blev ingen superhit på internationella topplistor när den släpptes, t ex har både Show Me Love och Do You Know (What It Takes) legat högre på Billboard Hot 100. Men under det gångna decenniet har Dancing On My Own ändå vuxit fram som en av de viktigaste svenska låtexporterna. Det märktes inte minst under Robyns turnéer 2019, då videor med horder av fans sjungandes ”I’m in the corner, watching you kiss her, oh-oh-oh” blev virala. När Rolling Stone summerade tiotalets bästa låtar blev Robyns bitterljuva disco-anthem etta och några år tidigare, 2016, blev den tvåa på Englandslistan i en cover med Calum Scott

3. Zara LarssonLush Life (2015)

Den har blivit en slags exempellåt för framgång sprungen ur låtskrivarcamps. För det var ju på ett sådant som de då oetablerade låtskrivarna Iman Conta Hultén, Linnea Södahl och Emanuel Abrahamsson skrev en första version av låten som Zara Larsson fick sitt internationella genombrott med. En oemotståndligt catchy pop-bris om bekymmersfri kärlek i sommartid som blev trea i England och topp 5 i bl.a. Tyskland, Belgien, Nederländerna, Spanien och Schweiz. Runt 875 miljoner streams på Spotify vid det här laget dessutom.

4. The WannadiesYou And Me Song (1994)

En av de minst meriterade låtarna på denna lista. Men vilken låt! Och vilka osannolika sammanhang den dykt upp i. Utöver diverse reklam har You And Me Song spelat huvudroller i filmen Romeo + Juliet men också i den ultimata brittiska såpoperan Coronation Street. Det var också i Skellefteåbandets andra hemland England som spåret från albumet Be A Girl lyckades bäst, med en plats 18 våren 1996.

5. José GonzálezHeartbeats (2003)

250 000 färgade bollar längs branta gator i San Fransisco i en reklamfilm för Sonys vid tiden nya TV Bravia. José Gonzales valde knappast det vanligaste av sammanhang för att förlösa den udda hiten Heartbeats. Att låten dessutom var en cover av The Knife gjorde inte historien mindre märklig. Men världen älskade följden. I England nådde låten topp 10. På Spotify har den passerat 288 miljoner och den torde vara en av de mest streamade akustiska låtarna alla kategorier.

6. Roxette – It Must Have Been Love (1987)

Den släpptes som en jullåt 1987 och blev en rimlig hit i Sverige. Två år senare fick Per Gessle en förfrågan om att presentera musik till en film kallad Pretty Woman. Han postade bland annat denna, som efter att den skalats på sitt julinnehåll kom med i en film som överraskande nog blev en blockbuster. 1990 blev låten Roxettes tredje etta i USA, den toppade även i ett tiotal andra länder, och vi är många som ser den som duons bästa verk.

7. Björn Skifs & Blue SwedeHooked On A Feeling (1974)

Om man vill höra låten Hooked On A Feeling utan introt ”Ooga-Chaka-Ooga-Chaka-Ooga-Chaka” får man söka sig till B. J Thomas original från 1968. Men de flesta har genom åren valt den version som Bjön Skifs 1973 spelade in ihop med bandet Blue Swede. Följden är en av de märkligaste hitsagorna i inte bara svensk pophistoria. Den svenska versionen blev etta i USA, men även tvåa i Kanada och fyra i Australien. Genom otaliga användningar i synk och film, exempelvis Guardians of The Galaxy år 2014 – får Bengt Palmers produktion ständigt nytt liv. På Spotify har den passerat 300 miljoner och olika klipp med låten på YouTube når nästan samma nivåer.

8. Tove LoHabits (Stay High) (2013)

Originalet släpptes tidigt 2013, men fick en re-release efter kontraktering med Universal. I november 2014 hade den med stadiga steg tagit sig upp på USA-listans tredje plats, vilket är den högsta placeringen för en svensk artist sedan Ace of Base. Smittande elektronisk emo-pop som etablerade en karriär för Tove Lo och gav popfansen en ny, lite mindre putsad, typ av hjältinna. I dag har originalet 350 miljoner streams på Spotify och Hippie Sabotage-remixen har 400 miljoner.

9. AviciiWake Me Up! (2013)

Historien är numera välkänd, om hur Avicii sände chockvågor genom EDM-världen när han premiärspelade Wake Me Up på festivalen Miami Ultra tillsammans med countrymusiker och sångaren Aloe Blacc. Låten toppade i princip alla europeiska listor och blev 4:a i USA. Av en hel hop starka Avicii-spår håller vi ändå detta som det allra finaste. Till dags dato över en miljard streams på Spotify.

10. Peter Bjorn & John Young Folks (2006)

Den ultimata hipsterhiten var först ett spår på trions album Writers Block, men började sedan leva ett helt eget liv på plattformar som MySpace och YouTube. 14 år och åtskilliga synkar (Grey’s Anatomy!) och samplingar (Kanye West!) senare bubblar den fortsatt på som ett livsbejakande visslande tidsdokument. Hetaste listplacering: nummer 13 i England 2007. Antal visningar på YouTube: 45 miljoner, antal streams på Spotify: 200 miljoner.

11. Lykke LiI Follow Rivers (2011)

Låten var bara andra singel från Lykke Lis andra album Wounded Rhymes. Ursprungligen en produktion av Björn Yttling blev den en kontinental europeisk megahit sedan den belgiske producenten The Magician gjort en remix. Låten blev etta i Tyskland, Belgien, Italien, Polen och Rumänien och tvåa i Schweiz, Österrike, Irland och Nederländerna. I Sverige hände märkligt nog nästan ingenting. 2012 tog en cover av belgiska Triggerfinger låten till förstaplatsen i ett antal länder ytterligare en gång.

12. EuropeThe Final Countdown (1986)

Syntfanfaren som inleder Europes största hit hade testats som demo på ett nattklubbsgolv innan den blev öppningslåt på bandets tredje album. För det var just en startlåt de var ute efter, en låt som riktigt skulle exaltera publiken. Att den snabbt skulle toppa listorna i Europa och göra gruppen till ett posterband som fick göra pop-tv och radiointervjuer på löpande band var inget de själva förväntat sig. I USA peakade låten som 8:a på Billboard Hot 100. Urstarkt ID, ödesmättat tema och mäktig sång från Joey Tempest gör denna rockpärla odödlig.

13. The CardigansMy Favourite Game (1998)

The Cardigans största hit är Lovefool från 1996. Men vi väljer en annan av gruppens singlar. My Favourite Game plockades från 1998 års Gran Turismo. Låten blev snart lika känd för videon av Jonas Åkerlund, där Nina Persson, kontroversiellt tyckte vissa, pysslar med joyriding i bil, som för sin kvalitet. Men Perssons och Peter Svenssons rockrökare med den envetna gitarrfiguren grejade detta och gick vidare mot otaliga synkar, bland annat i spelet Gran Turismo, och nådde plats 14 i England. På Spotify har den nått 67 miljoner streams.

14. Ace of Base-  The Sign  (1993)

All That She Wants toppade listorna i 13 länder men blev ”bara” tvåa i USA. The Sign, däremot, tog sig hela vägen upp i topp i mars 1994 och visst är det den starkaste låten. Sprängfylld av hookar, som den mystiska orgelslingan i introt, det för gruppen typiska baktaktsbeatet, och starka sångmelodier. Vandringen mellan dur och moll och texten om en ny början är det lilla extra som får en hit att hålla. Visat av att bl.a. Rolling Stone och Buzzfeed har denna på listor över 1990-talets bästa låtar.

15. Secret ServiceOh Susie (1979)

Secret Service blev bryggan mellan ABBA och Europe på världens topplistor. För sångaren Ola Håkansson lite av en tillfällighet tio år efter att han första gången hade placerat sig på en prestigefylld lista, när Ola & The Janglers 1969 gick in på Billboardlistans Top 100 med Let’s Dance. Oh Susie är en liten tidstypisk poppärla i sig, den följdes dessutom upp med minst lika begåvad pop i Ten O’Clock Postman och A Flash In The Night.

16. The HivesHate To Say I Told You So (2000)

The Hives gjorde år 2000 The Kinks 60-talslåt All Day and All of the Night till sin egna låt i ett bastant garagegrepp. Låten blev första singel från albumet Veni Vidi Vicious, släpptes igen 2002, och blev därefter Fagerstagruppens signatur när den ett slag nosade på samma nivåer som The Strokes eller The Killers. Bästa listplaceringar blev relativt modesta 23 i England och 86 i USA, men som tidsmarkör är den en pärla. På Spotify närmar den sig 100 miljoner medan den setts tio miljoner gånger på YouTube.

17. Eagle-Eye CherrySave Tonight (1997)

När Titiyos och Nenehs skådespelande bror bestämde sig för att satsa på pop slog det rejält. Save Tonight från debutalbumet Desireless, med just Titiyo på körsång, sålde fyra miljoner exemplar och nådde placeringar som fem i USA och sex i England. Att den tagit sig in i nutiden bevisas av 260 miljoner streams på Spotify.

18. Icona PopI Love It (2012)

10-talets ultimata partyhit fick draghjälp av Lena Dunhams rosade tv-serie Girls i USA och tog sig upp till en sjundeplats på Billboard Hot 100. Sedan dess har den förekommit i en mängd tv-serier, filmer och reklamkampanjer. Skriven av Charlie XCX till beats av Patrik Berger, men fick sin hitkostym mycket tack vare den omisskännliga energin i den unisona sången från Caroline Hjelt och Aino Jawo.

19. HarpoMoviestar (1975)

Jan ”Harpo” Svensson kunde i teorin ha hunnit ut i världen innan ABBA och Björn Skifs. När han 1972 fick tillåtelse att lämna Polar – det tänkta samarbetet med Björn Ulvaeus & Benny Andersson resulterade aldrig – släppte Harpo två låtar, Honolulu och Sayonara, som båda rönte internationellt intresse men till sist stannade vid succé i Sverige. Istället blev det 1975 som det small till för Harpo och hans bollplank Bengt Palmers. Moviestar blev etta i bland annat Tyskland och etablerade Harpo på ett sätt som gör att han än i dag turnerar där. Låten blev också 24 i England, Harpos enda framgång på den marknaden. Moviestar har ”bara” streamat 14 miljoner gånger på Spotify men den kvalificerar sig tveklöst för en ranking som denna.

20. CeasarsJerk It Out (2002)

En av de första svenska ”synkhittarna.” Ceasars, ursprungligen Ceasars Palace, släppte först låten som singel 2003. Sedan igen 2005. Den var med i reklam för bl. a iPod, Nivea, Coca-Cola och Renault, i spel som Dance Dance Revolution och flera årgångar av FIFA Football liksom i ett antal filmer och TV-serier inklusive Entourage.  I dag har den streamat nära 120 miljoner gånger på Spotify och har passerat 10 miljoner visningar på YouTube. Bästa listplacering blev 8 i England men 70 i USA är inte heller så dumt på cv:t för Joakim Åhlunds 60-talsriffiga lilla pärla.

21-30 (utan rangordning)

The Knife – Silent Shout (2006)

Titiyo –  Come Along (2001)

Axwell IngrossoMore Than You Know (2017)

AgnesRelease Me (2008)

Swedish House MafiaDon’t You Worry Child (2012)

Rob n Raz, Leila KGot To Get (1989)

Mike Perry, SHY MartinThe Ocean (2016)

MejaAll About The Money (1997)

GhostRats (2018)

Eric PrydzCall on Me (2004)

Redaktionen