18 maj 2020

Svenska artister stöttar i coronakampen

Mitt i brinnande kris samlas ett 50-tal svenska artister i en låt om att inte tappa hoppet och att hålla ut. Sarah Dawn Finer, Helene Sjöholm, Magnus Carlsson, Mariette, Jessica Andersson, Dolly Style och Robin Bengtsson är några av artisterna i Vi håller ut, tillägnad alla svenskars kamp mot Covid-19.

”Håll ut” har varit och kommer att vara ett av det starkaste och viktigaste budskapen under våren – och kanske även under sommaren – 2020. Nu släpps låten och musikvideon Vi håller ut. Några av Sveriges ledande musiker och artister har samlats för att hylla och stötta alla som kämpar i coronakrisen.

Låten släpps i dag den 18 maj i en mängd grupper, forum och nyhetsbrev tillägnade vårdpersonal och andra samhällsbärande yrken. Några av de förbund som släpper låten är Vårdförbundet och Sveriges Läkarförbund, men även stora privata Facebookgrupper som tillsammans når hundratusentals medlemmar.

– Vi ville släppa låten till dem som, självvalt eller inte, står mitt i epicentrum av pandemin, dag ut och dag in. Att så många hakade på var en positiv överraskning och en stor orsak till varför jag är säker på att detta projekt kommer att betyda något, säger Micke, ”Mikeadelica” Gustafsson, regissör och producent.

– Titeln Vi håller ut kunde inte vara bättre. Alla inom vården är sannolikt helt slut och nu kommer sommaren när de måste få vara lediga men kan de?, säger Kajsa Giesecke, intensivvårdsspecialist, som har hjälpt till med kontakter inom vården.

Idén till låten fick Gustafsson från Spanien där en grupp spanska artister spelat in en cover av låten Resistiré av gruppen Dúo Dinámico. Låten spelades in under karantän från artisternas hem och blev snabbt något av Spaniens ”corona-anthem”. Micke, som bland annat är en av Sveriges mest anlitade musikvideoregissörer, ville göra något liknande i Sverige och kontaktade musikproducenten Fredrik Thomander. En efter en tackade musiker och artister från hela landet ja till att medverka, många fler än någon av dem kunde hoppas på.

– I sitt klassiska popschlagerformat är det här en boostande kampsång, det är solidaritet i 100 BPM helt enkelt, säger  Thomander.

Uppdraget att tolka den spanska texten på svenska gick till den rutinerade textförfattaren Ingela ”Pling” Forsman. Efter en första genomlyssning av låten föreslog Sarah Dawn Finer
låtens nuvarande titel.

– För mig var det en självklarhet att vara med. Jag tror att vi alla känner, oavsett utsatt yrkesgrupp eller riskgrupp, att det handlar om att stötta varandra just nu. Och en lång tid framöver. Så när en av oss faller ihop måste vi hjälpas åt att lyfta varandra. Vi måste hålla ut.
Själva, och tillsammans som samhälle, land och folk, säger Dawn Finer i ett pressmeddelande.

Projekt är helt ideellt och inte kopplat till någon organisation, insamling eller politisk aktör. Låten kommer att distribueras via tjänsten Amuse och alla intäkter från spelningar av låten kommer att skänkas till ett projekt inom vården.

Lars Nylin