18 maj 2020

ESC-besked och Eurovision-stjärnor på länk

Låtklipp från alla 41 deltagarländer, gästframträdanden på länk och ett besked om att ESC 2021 blir av och kommer att hållas i Rotterdam. Det var lite av vad Eurovision – Europe Shine a Light bjöd på, i en ersättningshow för inställda Eurovison song Contest.

Nederländerna skulle varit värd för året ESC sedanDuncan Laurence vann förra årets tävling med balladen med Arcade. Nu fick istället programledarna Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit leda tittarna genom en liveshow från arenan Hilversum i Nederländerna, utan publik.

Låtar och hälsningar från de 41 deltagande länderna presenterades i fem block, med gästframträdanden emellan. T ex sjöng trefaldige irländske vinnaren Johnny Logan sin klassiker What’s Another Year från 1980, i duett med programledarna och ESC-fans på länk från hela Europa. Låten framfördes med budskapet att hålla ut genom coronokrisen. Måns Zelmerlöv gjorde en akustisk version av Heroes, dedikerad till sjukvårdens hjältar och Katrina and the Waves Love Shine A Light  som vann 1997 och som gett showen sitt namn, framfördes av årets alla ESC-deltagare från varsitt håll. Mer svenskt blev det i framträdanden av tidigare ESC-vinnare, då Björn Ulvaeus och Carola dök upp med videohälsningar.

Inga poäng utdelades och ingen vinnare korades under kvällen. Däremot har samtliga nordiska länder arrangerat egna omröstningar. Under namnet Sveriges 12:a röstades Islands bidrag Think About Things, med Daði Freyr, fram till Sveriges vinnare. Samma låt plockade hem tolvor i norska, finska och danska omröstningarna. Även Australien, som arrangerade en egen ESC-kväll under namnet Big Night In, gav sin tolva till Island. Island själva gav sin tolva till Italien.

Från våra nordiska grannar fick Sverige högst poäng av Danmark, som hade The Mamas Move som tvåa. Norge och Finland hade Sverige som sexa.

Christel Valsinger