13 maj 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Iiris Viljanen, Little Jinder, Albin Lee Meldau och Paul Weller är några av artisterna som får hjärtat att banka lite hårdare på Lars Nylin och Christel Valsinger denna vecka.

 

Lars väljer:

Luke ElliotThe Big Wind (album)

Mörk melodramatisk baryton som berättar om livets allvar medan man ser en rökig, nedgången sylta I något skumt storstadskvarter framför sig. Det har gjorts av namn som The Triffids, Nick Cave, Tom Waits och The Tindersticks. Nu görs det av amerikanen Luke Elliot, och han gör det med bravur. En favorit bland flera är pianosordinerade Never End Up, men det är nästan bara att välja [Name Music].

VulkanTechnatura (album)

Karlstadbandet Vulkan har allt som krävs för global status i sin nisch av modern metal, eller om etiketten post-prog passar bättre. Det är så gediget i sin ambition och genomförande att det kan appellera till såväl Tool-fans som den som tycker att Radiohead är aningen mesiga. Möjligen finns där någonstans, i genreglidandet, skälet till att dom mig veterligen inte har nämnda status. För det måste väl snarast ses som ett plus att bandet skiftar mellan engelska och svenska?

Albin Lee MeldauPå svenska (sida A) (EP)

I juni kommer ett första album på svenska med Albin Lee Meldau. Det föregås nu av en EP som innehåller de två tidigare släppta låtarna Kom för mig och På riktigt men också den nya singeln Tårar av guld. På riktigt, som närmar sig miljonstrecket på Spotify, är skriven tillsammans med Freja ”Freja The Dragon” Drakenberg, som alltså gör en dubbel rivstart på Nyss mastrat. De andra låtarna är skrivna tillsammans med Peter Kvint, som även har producerat. EP nummer två släpps i samband med albumet, som då släpps även på vinyl. En klart intressant ”debut”[Mayfly/Sony].

Paul WellerVillage (låt)

Somrig kärleksförklaring till hemmakvarteret av den evige stilikonen Paul Weller. Förre Style Council-polaren Mick Talbot på klaviatur. Från junialbumet On Sunset [Polydor/Universal].

 

Christel väljer:

Arlo ParksBlack Dog (låt)

19-åriga brittiska Arlo Parks var en av de nominerade artisterna i BBC Sound Of 2020, som förutspår det kommande årets stora genombrott. Det här är fin sovrumspop med mjukt gitarrklink, luftig sång, organiska trumloopar och en text om att önska sig kunna lyfta någon ur mörkret.  [Transgressive Records]

Freja the Dragon: Long Gone Girl EP (EP)

Bakom artistnamnet döljer sig Stockholmsartisten Freja Drakenberg, som turnerat som musiker ihop med Peter, Bjorn and John. Debut-ep:n har hon skapat tillsammans med trions Björn Yttling och i titelspåret är även Joakim Berg inblandad som låtskrivare. Organisk pop som jag omedelbart tycker om. [Freja Drakenberg AB/Yttling Jazz AB]

Iiris Viljanen: Den lilla havsfrun (album)

Iiris Viljanen är oerhört bra på att skildra dramatiken som gömmer sig i vardagssituationer. Tillsammans med låtbyggen av piano, flöjter, dragspel och stundtals ettrig pratsång är detta, hennes tredje album, bland det bästa jag lyssnat till i år. Min egen svarta lista är den tonsatta utskällning över sexistiska och förtryckande beteenden jag inte visste att jag saknat. [Voi Elemä!]

Little Jinder’s Unreleased Romance: Travel Back In Time

Little Jinder behövde vila från ”ett decennium av musik, dekadens och heartbreak på svenska” och skapade ett nytt alias för sin kreativitet. Den 12  juni släpps ett mixtape och det här är första smakprovet – laidback electropop med inslag av både gitarrer och saxofon. Jag äskar att hon fortsätter att gå sin egen väg. Strålande bra. [Warner Music]