28 april 2020

4 SNABBA: Daniel Caesar, låtskrivare i stjärnspäckat välgörenhetsprojekt

Daniel Caesar var själv inte född när managern Ken Kragen samlade artisteliten i USA för att spela in den klassiska välgörenhetslåten We Are The World. Men nu är han en av låtskrivarna i Kragens nya musikprojekt Hands Around the World. Denna gång handlar det om att förena världen i kampen mot klimathotet.

Kampanjen lanserades på Earth Day den 22 april, som markerar den moderna miljörörelsens födelse. I år firar den 50 år. Bakom projektet ligger kompositören A.R. Rahman, Oscar- och Grammybelönad för musiken i filmen Slumdog Millionaire; tidigare nämnda managern och aktivisten Ken Kragen och entreprenören Neil Morgan. Även Quincy Jones, som producerade We Are The World, är inblandad.

Daniel Caesar som härstammar från Linköping är ena halvan av produktionsduon Caesar & Loui, som har stora framgångar på K-popscenen.

Hur blev du inblandad i detta jätteprojekt? 

– Via mitt förlag (The Kennel, reds anm) var jag på möte i LA med grundaren Neil Morgan. Han ville ha någon med Kpop-erfarenhet med i projektet. Det känns ju helt sjukt kul såklart och jag har fått stöta på en hel del legender i och med detta haha.

Vilken är din roll?

– Jag är låtskrivare och producent, så jag gör lite allt möjligt – text, melodi och produktion. 

Ni hade en session i februari – berätta!

– Ja jag va i LA i två omgångar och jobbade ifrån A.R. Rahman studio. Vi skrev låten tillsammans med Julia Sokolowska från Polen och Kevin Doucette från Kanada. Båda väldigt framgångsrika låtskrivare/kompositörer. Senare kom även Stephen Schwartz in på text. Han har gjort musiken till Disneys Pocahontas bland annat.  (Även han Oscarsbelönad, reds anm)

– Senare hade vi en hel dag med en massa olika artister såsom Natasha Bedingfield, Cody Simpson med flera där vi helt enkelt spelade in dem. Det kommer att bli en till inspelningsdag och förhoppningen är att få ännu större artister ombord såklart. 

När får vi höra låten?

– Ett intro på låten finns ute, men när låten släpps är inte klart än då alla artister inte är inspelade.

Christel Valsinger

Foto: Christel Valsinger