14 april 2020

Stim erbjuder förskottsbetalningar

Stim avsätter 50 miljoner kronor till förskottsbetalningar för låtskrivare, kompositörer och förlag som drabbats hårt av Corona-krisen.

– Det är en svår tid för musikskapare och vi på Stim gör allt vi kan för att stötta våra anslutna genom krisen. Nu inför vi ett erbjudande om förskottsbetalning under en begränsad tid, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim.

Medlemmar som fick minst 10 000 kronor i ersättning från Stim under 2019 har möjligheten att ansöka om förskott på kommande utbetalningar. Förskottets storlek beror på hur stora utbetalningar medlemmen fått under 2018 och 2019, samt på hur många som ansöker. Som mest kan dock 200 000 kronor betalas ut i förskott.

Anslutna musikskapare och förlag kan ansöka om förskott fram till och med den 5 maj i år.

–Vi utesluter inte att ytterligare initiativ kan bli aktuella framöver, men detta är en viktig åtgärd som vi kan vidta just nu för att mildra konsekvenserna för våra medlemmar när konserter ställs in och många verksamheter som spelar musik stänger ner. Erbjudandet om förskottsutbetalning är det mest omfattande i Stims snart 100-åriga historia och vi är stolta över att kunna genomföra det, säger Karsten Dyhrberg Nielsen.

Christel Valsinger