17 mars 2020

JOHANSSON om corona, digitalt mm

Eftersom utbrottet av det nya coronaviruset har sådan stor effekt på musikbranschen kommer Johanssons krönika under de kommande veckorna även innehålla notiser om den utvecklingen, utöver de vanliga ”digitala” nyheterna.

—–

En koalition av klubbar i Stockholm vädjar i en gemensam skrivelse regeringen om stöd i samband med coronaviruset. Koalitionen kallar sig för Stockholms Nattliv, och skriver bl a:

”Vi och övriga aktörer i branschen är i behov av omedelbar och omfattande ekonomiskt stöd. Föreslagna åtgärder i form av slopat karensavdrag och möjligheten till anstånd med betalning av skatter räddar inte företag och organisationer i den situation vi befinner oss. Vi känner en oro för alla aktörer – stora som små och vill poängtera vikten av representativa fördelningsprinciper.”

Skrivelsen publicerades den 13 mars, och delar av Stockholms Nattlivs vädjanden, som t ex ett system för korttidspermitteringar, fanns med i regeringens åtgärdspaket som presenterades under måndagen den 16 mars. Men utöver det vill aktörerna också se t ex subventionerade lokalhyror och ersättning för uteblivna intäkter.

Läs skrivelsen på Gaffa

—–

TicketCo har lanserat ett automatiskt avbokningsformulär för att hantera den stora mängden inställda evenemang som förväntas under de kommande dagarna och veckorna. De lanserar också en kuponglösning kopplad till inställda evenemang. Istället för att få biljetterna återbetalda får man en digital kupong/voucher som går att använda vid senare tillfälle.

Stefan Palmquist, ansvarig för TicketCo i Sverige, säger:

– När ett evenemang inte kan hållas som planerat på grund av Covid-19 är vårt första råd till arrangören att skjuta upp evenemanget. Många arrangörer har gjort det redan och det skapar en slags buffert eller säkerhet. Förhoppningsvis kan evenemanget hållas vid ett senare tillfälle och konsekvenserna kommer då begränsas till den eventuella kostnaden som tillkommer för att skjuta upp.

—–

Under måndagen den 16 mars träffade Musikerförbundet, KLYS, och flera andra kulturskaparorganisationer och fackförbund kulturministern, arbetsmarknadsministern och socialförsäkringsministern för att diskutera åtgärder i syfte att skydda och kompensera kulturområdet med anledning av coronaviruset. Resultatet av mötet har ännu inte presenterats.

—–

Svensk Live, som representerar den svenska livebranschen, för just nu dialog med representanter för regeringen om hur ett samlat grepp ska kunna stötta livemusikens aktörer.

På sin hemsida reder man också ut begreppet Force Majeure i samband med livemusik:

”Senaste dagarna har begreppet ”Force Majeure” hörts flitigt. Kan man neka återköp av biljetter med hänvisning till detta? Träder en ”Force Majure”-regel in gentemot leverantörer när ett evenemang inte kan genomföras på grund av utomstående orsaker som en pandemi? Tyvärr finns det inget enkelt svar. Svensk Lives advokat reder ut begreppen:”

Läs hela artikeln på Svensklive.se.

—–

Både STIM och SAMI har stängt sina kontor på grund av viruset, och samtlig personal jobbar hemifrån.

Det gäller också STIM Music Room. STIM skriver i ett meddelande:

”Vi på Stim har goda möjligheter att arbeta hemifrån och vår intention är att vår service och handläggningstider gentemot dig som upphovsperson, förlag eller kund inte ska påverkas. Det gäller även kommande utbetalningar, som tills vidare följer den vanliga årsplaneringen.”

SAMI skriver:

”SAMI har som en smittförebyggande åtgärd uppmanat alla anställda att arbeta hemifrån tills vidare, vi har inte upptäckt några smittade eller sjuka på kontoret. Det innebär att vi finns tillgängliga på telefon och mejl som vanligt, men inte tar emot besök eller går på externa möten.”

—–

Live Nations huvudkontor i USA har tagit beslutet att skjuta upp alla konserter. Aktien har störtdykt under de senaste veckorna, på 18 börsdagar har aktien tappat över hälften av värdet på NYSE.

Några av cheferna har gått in och köpt fler aktier i samband med nedgången, visar uppgifter till amerikanske värdepappersmyndigheten SEC. Michael Rapino har köpt ca 25 000 aktier, och James Kahan och Michael Rowles har köpt 2 600 aktier vardera.

Live Nation och AEG har också tillsammans med ett flertal större managements format en ”task force” som tillsammans ska jobba för att på bästa sätt ta sig igenom krisen. I ett gemensamt uttalande säger man att man föreslår att alla konserter ställs in fram till åtminstone slutet av mars, för att sedan löpande utvärderas.

AEG har skjutit upp festivalerna Coachella och Stagecoach till slutet av oktober 2020.

—–

Universal Music´s CEO och styrelseordförande Lucian Grainge behandlas på sjukhus i Los Angeles efter att ha smittats av coronaviruset.

—–

I takt med att de flesta länder förbjuder större folksamlingar, många med begränsningar ända ned till 10 eller 50 personer, vänder sig artister istället till livesändningar på nätet.

Ultra Music Festival i USA kommer t ex att genomföra hela festivalen som en livesändning, i samarbete med Sirius XM. Den kommer pågå i 3 dagar, 20 – 23 mars, på Sirius Channel 52 och inkluderar livespelningar av DJ´s som Afrojack, Martin Garrix, Armin van Buuren, Major Lazer och många andra.

En Facebook-grupp som heter Corona Concerts har också bildats med syftet att hjälpa artister att livestreama konserter och kunna få donationer från tittare.

Facebook-gruppen Svenska musikbranschen tipsar också om olika initiativ relaterat till livesändningar, bl a ett levande dokument om allt som har med livestreaming av musik att göra.

https://www.facebook.com/groups/svenskamusikbranschen/

—–

För den som vill ha uppdateringar från övriga Europa om vad som händer på liveområdet i samband med det nya coronaviruset har IQ Magazine en dedikerad sida för detta, som uppdateras regelbundet. Det är ILMC (International Live Music Conference) som står bakom IQ Magazine.

https://www.iq-mag.net/2020/03/coronavirus-europe-state-play-updating/

—-

Amazon Music har nu släppt sin motsvarighet till Apple Music For Artists och Spotify For Artists, och den heter, håll i er nu, Amazon Music For Artists.

Precis som de andra streamingtjänsternas statistikverktyg finns information om hur mycket ens musik har spelats, demografisk information kring lyssnarna liksom data om vilka spellistor som låtarna finns i.

En intressant funktion är att även röstkommandon via den smarta högtalaren Alexa finns med i statistiken, så en artist kan se hur många gånger någon med rösten ”beställt” ens låtar genom Alexa.

Appar finns till både iOS och Android.

http://artists.amazonmusic.com

—–

Financial Times rapporterar att Apple Music skrivit förnyat avtal med de tre majorbolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music.

Spotify håller också på och förhandlar om nya avtal och det ska än så länge finnas klara licenser med indielabelarnas förhandlingsorgan Merlin och Sony, enligt DMN.

—–

Frankrikes konkurrensmyndighet har utdelat böter på motsvarande 12 miljarder kronor till Apple. Myndigheten menar att Apple på att felaktigt sätt prioriterat två kedjor för återförsäljning av sin produkter, Tech Data och Ingram Micro, medan de har låtit andra återförsäljare betala högre priser. Apple gick omedelbart ut och sa att man kommer överklaga föreläggandet.

Apple har också stängt alla sina butiker över hela världen, förutom i Kina, på grund av coronaviruset.

—-

Spotify har till slut agerat mot XSpotify, och alla dess kloner som funnits på GitHub. XSpotify är en Spotify-klient som gör det möjligt att ladda ned alla låtar från Spotify och ”rensa” dem från olika former av DRM-skydd, som vattenmärkning och kryptering, och köra gratis abonnemang utan reklam.

Spotify skickade en DMCA takedown till GitHub, och 130 ”repositories” har nu försvunnit.

—–

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se