11 februari 2020

4 SNABBA: Atena Banisaid, Sony/ATV Music Publishing

Vad bör äldre generationer veta om hur det är att vara ung i musikbranschen idag? Det är en av frågorna vi ställt till Atena Banisaid, A&R på Sony/ATV Music Publishing och en av sex svenskar på listan Nordic Music Biz 20 under 30.

Vad betyder det att få en plats på listan?

– Ett erkännande för ett bra jobb och det faktumet att jag aldrig någonsin ska sluta lita på min magkänsla. Jag ska fortsätta vara den envisa människan jag alltid varit. Det var det som tog mig in i branschen och det som lett mig till där jag är idag. Självklart betyder det även stolthet och motivation till att fortsätta, större och starkare.

Vad skulle du vilja att äldre generationer förstod om hur det är att var ung i musikbranschen idag?

– Det är ofta väldigt ensamt och tufft till en början, ännu tuffare och ensammare som ung kvinna och även i många fall med utländsk bakgrund. Den äldre generationen har ju själva en gång varit unga i branschen och vet hur det är, jag tror det är otroligt viktigt att minnas hur det var att få sitt första jobb, att göra sina första fel, att bara vara naiv och passionerad. Det behövs, och särskilt i en ständig föränderlig bransch. Unga lär sig väldigt mycket av den äldre erfarna generationen, men den äldre generationen är inte ”färdiga”, det finns mycket att lära sig av de unga också, särskilt i vår digitala värld där allt kan förändras över en natt och där spelreglerna plötsligt ser annorlunda ut.

– Vi dras oftast till samma typer av människor eftersom vi fungerar så, män dras till män, kvinnor till kvinnor som stöd i arbetslivet eller som mentorer. Därför är det viktigare än någonsin att unga, oavsett bakgrund eller kön, i branschen blir stöttade tidigt och får vara med och bidra på det sätt de kan och vill – för jämställdhet, mångfaldhet och passionens skull.

Du och Sony/ATV är med och driver ett mentorskapsprogram för kvinnliga producenter som går på Musikmakarna. Hur fortskrider arbetet?

– Vi är inne på år två av vårt mentorskapsprogram med sex fantastiska producenter! Vi startade år två med den amerikanska producenten Wendy Wang som höll i årets första workshop i Sony/ATV:s studios i Stockholm. Därefter har vi varit hos Adel Dadahl som visat sina bästa mixingtips och det psykologiska i att mixa sitt egna projekt vs. ett utomstående projekt. Vår nästa workshop hålls den tjugonde februari där vi ska prata om beats och att producera för hiphop/urban artister utan att överkomplicera processen. Vi kommer under året ha fler träffar med fler producenter, vi ger briefs, vi lyssnar på produktioner, vi har satt sessioner och även haft dessa talangfulla unga kvinnor sittandes i våra studios där de producerat och arbetat på egna projekt.

Vilken är den viktigaste musikbranschfrågan för dig personligen, just nu?

– Jämställdhet och mångfald kommer alltid att vara viktiga frågor för mig i musikbranschen och något som jag ständigt kommer att arbeta hårt för. Vi behöver fler kvinnor och fler människor med olika bakgrunder i branschen, det räcker inte med att enbart kika på bolagens olika rosters och mångfalden/jämställdheten där. Det är minst lika viktigt att kika på bolagen och de anställda som representerar den rostern.

Christel Valsinger 

Läs mer om årets Nordic Music Biz 20 under 30 här.