11 februari 2020

Sex svenskar på listan Nordic Music Biz 20 under 30

För tredje året i rad riktas ljuset mot unga talanger i musikbranschen, med listan Nordic Music Biz 20 under 30. Sex svenskar finns denna gång med på listan, som tas fram av de nordiska musikexportkontoren tillsammans med en jury.

De svenska branschpersoner som tar plats på årets lista är:

Christopher Thordson, Commercial Manager & Manager, Ifpi Sverige & Avicii Music AB, Sweden

Ida Staxenius, Writer Relations, STIM, Sweden

Atena Banisaid, A&R Manager, Sony/ATV Music Publishing, Sweden

Anton Jansson, Founder & Manager, Slender Management, Sweden

My Bergman, Booking Agent, Blixten & Co, Sweden

Andreas Skarpvold, International Export Manager, Universal Music AB, Sweden

Noterbart är att Ida Staxenius med sina 24 år, är den yngsta, svenska branschtalangen att ta sig in på listan hittills.

Bakom initiativet till listan står  NOMEX, den gemensamma organisationen för de nordiska exportkontoren där Export Music Sweden ingår. Utnämningarna föregås av ett nomineringsförfarande,

Juryn som väljer ut branschtalangerna baserar sina val på bland annat företagets tillväxt, karriärutveckling, anseende i branschen, inflytande i branschen 2019, artistutveckling, konsertintäkter, sälj och streamingsiffror, radio- och tv-närvaro och kreativa kampanjer inom området.

Juryn har i år bestått av:

Lasse Kinden (Act, NO), Margit Katharine Bøhn (Sony Universal Germany, NO), Daniel Langleite (Knirckefritt, NO), Helen McLaughlin (Head of A&R & Business Development, The Kennel, SE), Jonas Holst (Universal Music Publishing Scandinavia, SE), Anton Waltari (Stim, SE), Jesper Mardahl (Promus, DK), Xenia Grigat (Luger, DK), Signe Tobiassen (Musikundervisning, DK), Unnsteinn Manuel Stefánsson (101 radio, ISL), Signý Leifsdóttir (Music Iceland, ISL), Aino-Maria Paasivirta (Fullsteam, FIN), Rafael Elivuo (Kaiku Entertainment, FIN), Tina Jukarainen (Manage Me, FIN).

Jurymedlemmen Anton Waltari från STIM, var själv ett av namnen på listan förra året:

– Att få det erkännandet av mina kamrater och branschkollegor var en enorm ära. I år har jag haft möjlighet att sitta med i den svenska juryn, tillsammans med Helen McLaughlin och Jonas Holst. I hela Norden hade vi en extraordinär uppsättning nominerade och det visar verkligen hur innovativa och hårt arbetande vi är i musikbranschen, säger han i ett pressmeddelande.

– Jag vet att de kommer att hjälpa till att modernisera, utmana och utveckla industrin. De har redan åstadkommit fenomenala saker inom sina enskilda områden och kommer definitivt att ha fantastiska karriärer under de kommande åren. Jag och resten av juryn är stolta över att kunna spela en roll i detta otroliga initiativ och kommer att fortsätta arbeta för att lyfta fram nordisk talang. 

Hela listan finns här.

Christel Valsinger