28 januari 2020

”Vem kan bli producent” prisat på första Feministiska musikbranschfesten

Verksamheten ”Vem kan bli producent” fick priset för Årets feministiska musikbranschgärning under söndagens gala Den feministiska musikbranschfesten. Verksamheten som firar fem år i år, får priset för att ha ”förändrat villkoren för kvinnor och transpersoner inom musikindustrin”.

Den feministiska musikbranschfesten är en nyinstiftad trans- och kvinnoseparatistiska gala. Initiativet är taget av musikern och producenten Sabina Wärme (läs tidigare intervju med MI här) och galan genomfördes med stöd av Skap, Musikförläggarna och Studiefrämjandet.

Priset för Årets feministiska musikbranschgärning ska lyfta och främja initiativ och organisationer som för musikbranschen framåt i en feministisk riktning. De nominerade hade tagits fram av en priskommitté bestående av Elena Wolay, Sophia Tako, Jon Ely Xiuming, Cecilia Nordlund, Barbara Chamoun, Linn Fijal och Sabina Wärme. Förutom Vem kan bli producent var även IMPRA, Riot Grrrl Sessions och Statement Festival, nominerade till priset.

Vem kan bli producent fick priset med motiveringen:

”Vinnaren av Årets Feministiska Musikbranschgärning har under sin verksamma tid redan förändrat villkoren för kvinnor och transpersoner inom musikindustrin, och skapat en möjlighet och en plattform att fortsätta förändra branschen i många år framåt.”

– Vi är otroligt glada och hedrade, säger Åsa Johnsen, verksamhetskoordinator på Vem kan bli producent, till MI.

– Vi kan inte tänka oss ett finare pris att få än just detta, framröstat av personer som själva bedriver feministiskt arbete i musikbranschen, och påhejade och hurrade av vänner och kollegor vi respekterar och själva inspireras så mycket av. Det väger tungt!

Hur ser framtiden ut för Vem kan bli producent?
– Först och främst – vi fyller fem år i vår! Det ska vi försöka oss på att fira tillsammans med våra vänner Upfront Producer Network och Cherish Label som också fyller fem då. Tittar vi lite längre fram så är vår ambition att etablera att producentprogrammet som regel körs i Stockholm, Malmö och Göteborg varje år. Vi jobbar just nu för fullt med att säkra långsiktig finansiering och samarbeten för att möjliggöra det. Popkollo som driver Vem Kan Bli Producent är en ideell organisation som behöver stöd för att kunna bedriva sin verksamhet.

Söndagens galakvällen inleddes med välkomstdrink och dj-set av HAJ300. Sabina Wärme och Moa Svan höll i galaprogrammet som också bjöd på liveframträdanden av Nino Ramsby, Isabel Neib och !SAURA. Med som gäster på scenen fanns också musikproducenten Selen Özan och journalisten Annah Björk. Kvällen avslutades med mingel och dj-set av MeiYáo och Sister Justice.

Christel Valsinger

Foto: Sofia Aedo Zahou. På bilden: Hanna Rothelius, Cindy Lee, Åsa Johnsen.