26 november 2019

4 SNABBA: Sabina Wärme, gala-arrangör

Sabina Wärme står bakom Den feministiska musikbranschfesten, som arrangeras för allra första gången den 26 januari i Stockholm. Moa Svan leder galan som genomförs i samarbete med Musikförläggarna, Skap och Studiefrämjandet. Vi på MI blev nyfikna.

 

Vad är ”Den feministiska musikbranschfesten”?

– Det är en gala och fest för kvinnor och transpersoner som arbetar i musikbranschen, och riktar sig till yrkesverksamma kvinnor och transpersoner inom alla led av musikindustrin, både independent och major. Under kvällen kommer det, förutom fest och gala, också att delas ut ett nytt pris i kategorin ”Årets Feministiska Musikbranschgärning” till ett initiativ som arbetar feministiskt och för en jämställd musikbransch, och inspirerar eller för branschen framåt i den riktningen.

Hur fick du idén till den?

– Vi ser årligen olika typer av sammanställningar och rapporter från musikbranschen om hur män är överrepresenterade som signade producenter på förlagssidan, skriver flest bidrag till melodifestivalen, toppar listorna av årets mest inkomstbringande låtar och så vidare. Det är en statistik som är intressant och viktig att arbeta med. Det jag däremot också vet, efter att ha arbetat heltid i musikbranschen sedan 2011, är att det finns oerhört många kvinnor och transpersoner som också jobbar med det här, och att vi finns överallt, och i varenda underkategori av hela musikindustrin. Vi är oerhört många, även om vi inte alltid syns i statistiken. Jag vill samla alla oss på ett ställe där vi får möjlighet att se varandra, inspireras av varandra, festa med varandra, lyfta varandra och fira varandras framgångar.

Vem är du själv och var har du för bakgrund i musikbranschen?

– Jag är musiker, kompositör och producent. Jag arbetar ganska brett med både egna projekt, skriver för teater och scenkonst, är kompmusiker bakom andra artister och driver en independent label.

Vad hoppas du att festen ska leda till?

– För det första så hoppas jag att galan ska vara en möjlighet för kvinnor och transpersoner i branschen att mötas och ha kul ihop i ett tryggt rum. Så enkelt. Sen är vi också är väldigt många som på olika sätt arbetar för att göra den här arbetsplatsen mer jämställd och inkluderande. Det finns många olika föreningar och initiativ som har drivit dom här frågorna länge. För att nämna några så tänker jag på bland annat Popkollo, Impra, Upfront, Kvast, Vem kan bli producent, EqLovesMusic och Konstmusiksystrar. Det finns många fler! Bara i att vi alla ses – artister, musiker, föreningar, bokare, producenter, tekniker och så vidare – och hänger på gala ihop finns en stor potential i form av nya möten, inspiration och möjlighet till nya samarbeten. Och igen, ett tryggt rum där vi får ha kul ihop, lyfta varandra och hylla varandras arbete.

Christel Valsinger

Foto: Andrea Müller

cleardot.gif