8 januari 2020

Ifpi om fusket

Ämnet fusk med streaming på musiktjänster har hamnat i fokus. MI har pratat med Ifpi:s VD Ludvig Werner.

Ett antal medier och krönikörer har på senare tid tagit upp ämnet fusk kring streaming på musiktjänster.  Skivbolagens organisation Ifpi har en central roll i i sammanhanget bland annat då Ifpi ansvar för Sverigetopplistan och även certifierar guld- och platinaskivor.

På Ifpi säger VD Ludvig Werner till Musikindustrin.se:

– Vi ser mycket allvarligt på detta problem. Och även om det vi kan analysera idag säger att problemet är mindre än vad vissa gör gällande är vi även ödmjuka inför det faktum att fusk hela tiden kan göras på nya sätt liksom att även vi måste göra bättre och noggrannare analyser för att gå till botten med detta.

Hur agerar ni i dag om ni upptäcker fusk?

– Att topplistan utsätts för försök till manipulation är tyvärr inget nytt, men självklart kan skadan bli större om man lyckas manipulera digital data än på den analoga tiden. Våra topplisteregler ger oss rätt att stryka försäljning/streaming som vi bedömer vara artificiell och det är det alltså det vi gör när vi upptäcker fusk. Detta påverkar dock förstås inte Spotifys egen topplista som av många bedöms vara den allra viktigaste listan i dag.

Vad mer kan ni göra?

– Vi kan och måste förstås ha en tät dialog med andra branschaktörer om detta problem och hur vi gemensamt kan arbete för att minska och begränsa effekterna av fusk. Detta kan t ex även leda till förändringar av topplisteregler eller hur en modern topplista bör vara sammansatt 2020 för att spegla musikens popularitet på ett relevant sätt. Jag tycker också att vi måste våga säga att den som är ytterst ansvarig vare sig är en branschorganisation eller en streamingtjänst utan den som faktiskt genomför fusket! Vi skall dock självklart ansvara för att regler och kontroller är så bra och noggranna att fusk stoppas eller får så liten effekt att det inte lönar sig.

Vilka andra måste agera för att komma till rätta med fusket?

– Spotify och andra tjänsters hjälp är naturligtvis helt avgörande för att stoppa detta fusk så tidigt och effektivt som möjligt.

Se även krönika av MI:s Daniel Johansson på annan plats.

Lars Nylin