18 november 2019

Tobias Forge får Stims Platinagitarr

Stims pris Platinagitarren tilldelas Tobias Forge, sångare och låtskrivare i hårdrocksbandet Ghost.

– Allt Tobias Forge gör känns som ett utvikbart vinylomslag. Han hör hemma bland den svenska musikhistoriens mest visionära och kreativa, säger journalisten och författaren Jan Gradvall som suttit i juryn som tagit fram vinnaren.

Platinagitarren delades ut för första gången år 2004, bland tidigare vinnare finns upphovspersoner som Max Martin, Robyn, Tove Lo och Avicii – förra året gick priset till Veronica Maggio.

2016 vann Ghost en Grammy för Best Metal Performance och fick efter det sitt stora genombrott i USA. Forge har precis avslutat en sju veckor lång USA-turné.

– Artisteri innebär oftast att framföra verk på scen. Men då låtskriveriet ju till syvende och sist utgör själva kärnan av verksamheten är ju en sådan här fin utmärkelse fantastiskt meningsfull att få som låtskrivande artist. Att dessutom få vara ärad med sällskapet av de tidigare så prominenta pristagarna är ju till på köpet oerhört smickrande, säger Tobias Forge om att ta emot Platinagitarren.

Ika Johannesson; journalist, programledare och jurymedlem, beskriver vinnaren:

– Forges främsta talang är att uppdatera och förfina klassiska rockgenrer. Old school-dödsmetall har sällan låtit så bra som Repugnant. Med Ghost gav han den ockulta 80-talsrocken en svängig och teatral inramning som King Diamond bör vara stolt över.

Motivering

”Kärt barn har många namn, så också 2019 års vinnare av Platinagitarren. Tobias Forge har under sin karriär antagit många musikaliska skepnader, inte minst genom bandet Ghost som nått exceptionella framgångar både i Sverige och internationellt. Med en fot stående stadigt på metalgolvet är Forge en tonsättare som tänjer på genregränserna, bland annat i samarbete med duon Salem al Fakir och tidigare Platinavinnaren Vincent Pontare. Med lika delar vision och hantverk skapar han musikmagi.”

Tidigare vinnare:

2018 Veronica Maggio
2017 Peter Svensson
2016 Laleh Pourkarim
2015 Tove Lo
2014 Tim ”Avicii” Bergling
2013 Carl Falk och Rami Yacoub
2012 Johan ”Shellback” Schuster
2011 Lykke Li
2010 Max Martin
2009 Robyn
2008 Michel Zitron, Sophia Somajo och Vincent Pontare
2007 Benny Andersson
2006 Lars Winnerbäck
2005 Joakim Berg
2004 Per Gessle

Lars Nylin

Foto Christer Gustavsson