5 november 2019

4 SNABBA Mats Hammerman, Massproduktion

I helgen firade skivbolaget Massproduktion i Sundsvall 40 år. MI bad Massproduktions grundare Mats Hammerman berätta om firandet och framtida planer.

Som MI berättade förra veckan har det gått 40 år sedan Skivbolaget Massproduktion släppte sin första skiva, en ep med punkbandet Massmedia. Födelsedagen firades den gångna helgen.

Hur firades det?

– Det blev 10 band med gäster som spelade på EQ House i Sundsvall. Konstiga Gig agerade husband och hade gäster. Vidare my Orchard, Jan Boholm & Alla dessa år, Vadå, Mine, Jezebel, Crompojkarna, Red Mecca, Lars Bygdén (som var överraskningsgäst hos Red Mecca), The Confusions och Garmarna. Det blev en mycket lyckad kväll där återseenden blandades med nytt. Kändes fantastiskt roligt. För egen del kändes det magiskt att på kliva upp på den lokala scen där Siouxie & The Banshees och Sham 69 spelat men jag under 40 år aldrig  varit upp på…

Vad händer framöver?

– Det blir intensiva veckor resten av året för att fira jubileet! Nu på fredag släpper vi The Folk Companion med Lars Bygdén. Ett minialbum med låtar inspelade i Atlantisstudion med folkmusikerna Emma Ahlberg Ek och Daniel Ek. En musikaliskt och ljudmässigt fantastisk upplevelse. Sedan blir det en ny singel med The ConfusionsClose Your Eyes den 22 november och så avslutar vi månaden med en återutgåva av Charlys Slavar från 1984.

– Istället för en samlings-CD som vi gjorde till 20-årsjubileet så blir det julkalender! Under december fram till julafton ska Massproduktion släppa en låt om dagen för att fira de 40-åren. Det är unga lokala band och artister som tolkar gamla Massproduktionslåtar, några som startade i punkscenen men fortfarande är aktiva som tolkar sina ungdomsverk utifrån var de är idag, några band som återförenas för att spela in något outgivet samt naturligtvis de band som är aktiva idag som gör versioner på gamla låtar. Fantastiskt spretigt, roligt, spontant och riktigt riktigt bra. Alla har haft en dag i studion eller spelat in själva. Det blir mycket livekänsla och det är inte fel…

– Sedan nästa år är det 40 år sedan vi släppte det första LP-skivorna så det kommer ett gäng roliga återutgåvor. Däribland mitt eget band Vacum som släpper en dubbel LP med både nytt och gammalt. Sedan kommer vi att släppa Jezebels debutalbum som spelades in för 27 år sedan men aldrig släpptes. Sedan naturligtvis The Confusions 10:e album. Både Red Mecca, The Confusions och Lars Bygdén har lagt in en kreativ överväxel så det kommer att komma massor med bra musik nästa år.

Hur ser du på läget för musik från landsort, speciellt Norrland? 

– Det är lite kritisk. Speciellt när det gäller livescenen för lokala band som är vacklande och det blir allt glesare mellan spelställena i Norrland. Men jag tror en förbättring är på väg. I övrigt så finns det en bra infrastruktur med studios och kunnande. Skulle dock behövas fler aktiva skivbolag. Just nu är det även lite glest mellan de stora artistnamnen men nu har man varit med så länge att man inte blir orolig när det kommer dippar. Det brukar vända. Det är generationsbyten som ibland tar tid.

Vad ser du som den viktigaste utmaningen i musikbranschen generellt? 

– Digitalisering och koncentrationen av makt till ett fåtal Tech-bolag är något som både majors och indie måste tackla. Sedan måste vi indies bli bättre på att bevaka våra närstående rättigheter, hantera vår backkatalog och kunna navigera i denna nya digitala värld. Det behövs mer kunnande och kunskap att därefter kunna prioritera. Som litet bolag måste man välja vad man fokuserar på. Man kan inte göra allt.

Lars Nylin

Bilden:  Helene Hillborg och Mats Hammerman i Crompojkarna. Foto: Lia Jacobi