28 oktober 2019

Massproduktion fyller 40

I helgen firar skivbolaget Massproduktion i Sundsvall 40 år. Det blir då en gala för ett av landets än i dag mest aktiva indiebolag. Mannen bakom Massproduktion, Mats Hammerman, har under årens lopp dessutom gjort sig branschbekant genom att vara ständigt aktiv i SOM- och även Ifpi-sammanhang.

1979 släpptes punkbandet Massmedias EP. Inspelad på kassettband i replokalen i ett skyddsrum på Västermalmskolan i Sundsvall var det nog inte många som insåg att de fyra låtarna på denna EP skulle bli de första av nästan 1500 låtar som numera släppts på Massproduktion under 40 år.

Mats Hammerman blev granne med Mats och Torulf Nilsson i Massmedia och blev snart inblandad i skivutgivningen. När bröderna flyttade söderut fortsatte han driva Massproduktion. Snart blev bolaget ett nav som den lokala skivutgivningen snurrade runt. Allt från Rasta Hunden till The Kristet Utseende.

1990-talet skulle bli bolagets mest framgångsrika period med utgivningar över hela världen. Band som Garmarna, The Thousand Dollar Playboys, The Confusions, Mine, Left Hand Solution och my Orchard turnerade världen runt och hade licenser på de mest oväntade ställen som Sydkorea och Taiwan.

Garmarna var det mest framgångsrika bandet som fick både Grammis och guldskiva för Guds spelemän och sålde närmare 80 000 plattor runt om i världen.

Under 2000-talet har bolaget fortsatt med samma ambition och gjort avtryck med Lars Bygdén, vars fjärde soloalbum Dark Companion blev en stor succé, liksom en rad internationellt uppmärksammade plattor med Red Mecca.

The Confusions har fortsatt spela runt om i världen och släpper nästa år sitt 10:e album. Mytomspunna Mögel har släppt två låtar som lyckats oroa Pensionsmyndigheten och drog igång debatt i TV-sofforna.

Utöver allt nytt har Massproduktion digitaliserat hela sin gamla vinylkatalog och släpper låtar därifrån allteftersom de blir remastrade. Även återutgivningar av band som Traste och Superstararna och Tugga Terrier. Därtill har Massproduktion släppt fyra volymer av samlingsskivorna Vägra Raggarna Benzin och den ambitiösa boken och dubbelalbumet Sjung För Fan! om Forsa Studio och Hälsinglands musikscen 1978-1989.

I helgen firas dessa 40 år på EQ House i Sundsvall. På samma scen som en gång Siouxie & The Banshees och Sham 69 stod på, ska det bjudas på nytt och gammalt och ett och annat igenkännande. På scenen finns Garmarna, Red Mecca, my Orchard, Jan Boholm,
The Confusions, Jezebel, Mine, Crompojkarna och Vadå.

Lars Nylin