5 november 2019

4 SNABBA: Ivy Ofori, Pink Ivy Management

Ivy Ofori har tidigare jobbat med projektledning och event management på bl a Mejeriet i Lund, Roskildefestivalen och Popkollo Malmö. Nu startar hon Pink Ivy Management, som riktar sig till kvinnor och icke-binära.

Pink Ivy sjösattes i september i år och i bolagets roster finns hittills Arre!Arre!, Feivel, Loljud och Ninoosh. 

Pink Ivy är en managementstjänst för kvinnor och icke-binära. Vad erbjuder du som inte ett traditionellt management gör?

– I Pink Ivy Management utmanar jag de traditionella strukturerna och defaults i musikbranschen genom att visa upp alternativa möjligheter till ett jämställd arbetsmiljö för artisten. I mitt arbete fokuserar jag stenhårt på trygghet och jämställdhetsfrågor i allt jag gör. Efter att ha jobbat med många artister på nära håll har jag sett ett visst mönster på hur just kvinnliga artister har det på turné och kände tydligt att jag ville förändra någonting. Genom mitt arbete för Popkollo Malmö har jag själv upplevt en hel annan dimension av trygghet och känslan att bara få vara. Detta ville jag kombinera med managementrollen. Jag såg ett behov växa fram som inte riktigt täcktes, nämligen att jobba med det kvinnliga perspektivet i sin helhet från management och bokning till studio och live-crew. Jag sätter mål tillsammans med artisterna och bygger strategier, ger förslag på lämpliga samarbetspartner, eller projekt och ser till att artisterna mår bra!

Du vill ”uppmuntra andra aktörer inom branschen att engagera sig så att de kvinnliga och icke-binära artisterna också har möjlighet att bara få vara artister istället för aktivister”. Kan du utveckla?

– I princip tycker ju alla – tvärs genom könsidentiteter och jobbtitlar – att det är viktigt med jämställdhet i musikbranschen. Dock är det oftast de kvinnliga artisterna själva som drar igång projekt, lär sig att starta och leda föreningar, skivbolag etc. för att kunna nå ut och påverka på samma sätt som männen kan. Allt detta vid sidan om artisteriet förstås. Sedan hoppar politikerna och bolagen på i efterhand med sina satsningar.

– Ett exempel här är Popkollo – en fantastisk organisation som jag har fått jobba med som startades av artisten Marit Bergman.  Det finns många feministiska organisationer som jobbar med jämställdhetsfrågor i musikbranschen. Dock består alla dessa nästan uteslutande av kvinnliga och icke-binära musiker. Jag är själv ingen musiker och ser inte många icke-musiker aktivt engagera sig i dessa frågor, speciellt inte cis-män. Jag har ofta upplevt att människor är förvånade när en dyker upp på evenemang och träff kring jämställdhet utan att själv vara musikaliskt aktiv. Det vill jag ändra på. Jag uppmuntrar andra aktörer att engagera sig, dyka upp, gå med i föreningar och organisationer och avlasta artisterna där en själv faktiskt har inflytande inom industrin. 

Vad är Pink Ivy League?

– Pink Ivy League är ett nätverk jag bygger med mina artister som ska sammanföra kvinnor och icke-binära personer i musikbranschen för att verkligen stötta varandra. Jag är själv en person som har lätt för att nätverka eller fråga om råd, men en del känner sig obekväma eller otrygga i det. Musikbranschen är en så hemlig bransch. Pink Ivy League ska bestå av bl.a. artister, ljudtekniker, turnéledare, producenter, PR-agenter och marknadsförare som delar samma feministiska och normkritiska värden som Pink Ivy Management. Och vi vill ställa upp och hjälpa varandra, hitta rätt personer för varandras projekt och skapa nya synergier. Trygghet spelar en stor roll här och så ser jag fram emot peppande nätverksträffar längre fram.

Hur ser planerna ut för Pink Ivy den närmaste tiden?

Loljud ska släppa sin EP The Acute Phase inom kort , uppföljaren till hennes The Pre PhaseArre! Arre! håller på att skriva en EP som handlar om sex som kommer droppas i vår och så ska bandet debutera i USA på SXSW i mars. Ninoosh har precis släppt sitt debutalbum Floodgates och ska ta en tur till Australien för att promota albumet. Feivel håller på att jobba på nytt material som vi kommer kunna höra någonting av under 2020.

– Alla är sysselsatta med andra ord.

Christel Valsinger