22 oktober 2019

Space, gigantiskt techcenter i Stockholm

Om två år, 2021, öppnas ett gigantiskt techcenter om 7 500 kvadratmeter med bland annat musik i femte Hötorgsskrapan i Stockholm. Bland dom som står bakom finns ABBA:s Björn Ulvaeus och Per Sundin, tidigare VD för Universal Music.

Space ska enligt initiativtagarna bli ett digitalt kulturcenter för bland annat musik och dessutom Europas största permanenta e-sport- och gaming-arena.

”Space Stockholm kommer att vara den givna mötesplatsen för den digitala generationen. Space är destinationen du besöker för att spela dina favoritspel på ultra-moderna gaming-stationer, uppleva musik i live-arenan, umgås med vänner, besöka events, producera musik, podcasts eller video” beskrivs projektet i ett pressmeddelande.

Om musikinslaget sägs:

”En unik och omfattande musikupplevelse för fans och kreatörer som inkluderar liveframträdanden i arenan, pop up-spelningar och studio sessions. Produktions-workshops och audio engineering-utbildningar gör Space till en plats för lärande och utveckling – en naturlig mötesplats för såväl etablerade som aspirerande artister.”

Space grundas av Gustav Käll, Per Sundin och Lars Blomberg, veteraner med många års erfarenhet inom spel-, musik- och medieindustrin. Huvudägare är Pop House Sweden, där Björn Ulvaeus och Conni Jonsson är majoritetsägare.

Platsen är en av de mest kända landmärkena i Sverige, 5:e Hötorgshuset vid Sergels Torg i centrala Stockholm. AMF Fastigheter, ett av Sveriges största fastighetsbolag, äger och utvecklar fastigheten. Totalt kommer Space att omfatta cirka 7 500 kvadratmeter.

”Sverige har en lång historik som ledare inom teknik- och musik-innovationer och tillhandahåller en livlig scen för nästa generation. Space kommer att vara en mötesplats som påverkar kultur och samhälle i stort, en plats där idéer, attityder och kreativitet kan kollidera i en förenande kraft som kan förändra status quo och påverka morgondagen för kommande generationer,” säger Per Sundin, VD Pop House och medgrundare av Space.

Till Musikindustrin fortsätter Per:

– Många upplever att musik och – och kulturscener i Stockholm har fått slå igen under det senaste året – staden och fastighetsutvecklare, som AMF Fastigheter, behöver bygga in kulturen i ett tidigt skede i stadsplaneringen när staden växer, det tar vi nu höjd för i detta projekt. Stockholm behöver musik- och livescener, det skapar inkluderande samlingsplatser. Vi vill ge tillbaka Stockholm till Stockholmarna (och besökarna) genom att skapa en levande innerstad.

Mer om Space finns på www.space.cc

Lars Nylin