15 oktober 2019

Katy Perry överklagar plagiatdom

Katy Perry, Max Martin och övriga låtskrivare bakom låten ”Dark Horse” fälldes i somras i amerikansk domstol för plagiat. Men nu överklagas domen, bl a med hänvisning till att låten som den ska ha plagierat inte kan anses vara tillräckligt känd för att låtskrivarna bakom ”Dark Horse” skulle ha hört den.

Såväl Katy Perry, som låtskrivarteamet bakom Dark Horse – där Max Martin ingår – dömdes i somras att betala skadestånd till rapparen Flame, vars låt Joyful Noise ansågs ha blivit plagierad. Men nu överklagar Katy Perry, låtskrivarna och Capitol Records domen, sriver bl a Variety.

Överklagandet hänvisar bl a till att Flames låt framförts framförallt på religiösa platser och knappast kan anses vara tillräckligt känd för att låtskrivarna bakom Dark Horse skulle hört den, ”särskilt i denna digitala tidsålder med miljarder videor och låtar tillgängliga för användare, med biljoner streams”, skriver försvaret. De miljoner  visningar av Joyful Noise på Internet som käranden presenterat, under en period av fem år, är en droppe i havet i dagens statistik och kan knappast utgöra en ”utbredd spridning”, menar man vidare.

Christel Valsinger