1 oktober 2019

Molly Sandén är Upphovsrättens hjälte 2019

ALIS pris Upphovsrättens hjälte går till artisten och låtskrivaren Molly Sandén. Hon får utmärkelsen för att hon kraftfullt hävdat och kämpat för sin upphovsrätt i musikbranschen.

Historien om hur Molly Sandén höll på att bli blåst på sina rättigheter till låten Stupid Love med Jason Derulo återges för första gången i Annah Björks bok Ni måste flytta på er som gavs ut tidigare  år.

Molly Sandén hade bjudits in till en studio i Los Angeles för att skriva musik till Jason Derulo. Sessionen resulterar i en låt där Molly Sandén känner igen sin egen melodi, som hon också har spelat in i sin telefon, men hon finns inte angiven som upphovsperson. När hon påpekar misstaget får hon höra att hon bara fanns i studion ”för att Jason Derulo ville ligga med henne”.

Efter en lång kamp, där bevismaterialet som Molly Sandén har i sin telefon är till hjälp, vinner hon till slut och får sin andel.

– Molly Sandéns kraftfulla och skickliga agerande i att hävda sin upphovsrätt i en bransch där maktstrukturerna är svåra att sätta sig upp mot visar på både styrka och mod. Därför är det särskilt roligt att i år uppmärksamma Mollys Sandéns strid för sin upphovsrätt genom att tilldela henne priset Upphovsrättens hjälte, säger ALIS verksamhetschef Helen Asker.

ALIS-priset Upphovsrättens hjälte har delats ut sedan 2002. Priset går till upphovspersoner eller andra som hävdat och kämpat för sin egen upphovsrätt, eller som gjort viktiga insatser för att stärka upphovsrätten. Prissumman är 25 000 kronor och årets prisutdelning ägde rum under Bokmässan i Göteborg.

Christel Valsinger