24 september 2019

Nytt skivbolag för samtida folkmusik

Det nya skivbolaget Supertraditional ska ge ut samtida folkmusik men rivstartar med att gräva i anrika Caprice Records katalog.

”Rå jordmån möter glitter och neon i Supertraditional, skivbolaget som ger plats åt experimentell, nyskapande och traditionell folkmusik. Med ett nytt album från Sara Parkman och en kurerad samlingsskiva från anrika Caprice rivstartar Supertraditional hösten 2019 och spränger idén om vad folkmusik kan vara. Supertraditional gör plats för musiken som alltid funnits men som alltid tycks förbli okänd.” Så beskriver det nya skivbolaget Supertraditional sin vision. 

Några av Sveriges mest intressanta och förnyande folkmusiker har tillsammans med två formgivare och konstnärer gått samman och blivit Supertraditional records, en etikett som fokuserar på att ge ut samtida folkmusik som vrider på vad som ryms under det vi kallar för folkmusik.

– Vi vill slå hål på myten om att folkmusik bara är knätofs, midsommar och Jimmy Åkesson i folkdräkt. Folkmusik är skogsrejv och klubb, gåshud, tusenåriga erfarenheter och samtidigt världens bästa soundtrack till 2019, säger Samantha Ohlanders som är en av grundarna till bolaget. 

– När Karin Edwards kular över de blå bergen resonerar det både i märg, hjärta och i stad och land och vi får bli påminda om att det finns något annat än skitmusik som inte vill något annat än att sälja energidrycker och elsparkcyklar i en död värld, säger Hampus Norén. 

Supertraditional drivs av musikerna Anna Möller, Samantha Ohlanders, Hampus Norén och Sara Parkman samt av formgivarna och konstnärerna Elvira Varghans och Karin Linderoth, Supertraditional distribueras av Aloaded.

 Första releasen blir ett samarbete med skivbolaget Caprice. Sara Parkman och Samantha Ohlanders har gått igenom Caprice gedigna katalog och kurerat ihop en samling av musik som fått namnet Supertraditionellt material. Listan släpps den 24 september samtidigt som Supertraditional firar att etiketten sett dagens ljus. 

Nästa släpp blir Sara Parkmans uppföljande album från succédebuten Sara Parkmans skog. Vesper är namnet på skivan som släpps 1/11 med efterföljande Sverigeturné.

Lars Nylin