20 september 2019

Ingela Pling Forsman får Musikförläggarnas hederpris

Med mer än 40 år i musikbranschen och hela 39 bidrag till Melodifestivalen i bagaget är hon en av Sveriges mest kända och folkkära textförfattare. På senare år har hon också översatt flertalet musikaler och Disneyfilmer till svenska. Nu tilldelas Ingela Pling Forsman Musikförläggarnas Hederspris 2019 för sin mångåriga och betydande insats för svensk populärmusik. 

Musikförläggarnas hederspris delas ut årligen av musikförlagens branschorganisation och tillfaller en eller flera musikskapare som gjort betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv samt tjänat som extraordinär inspirationskälla. I år tillfaller utmärkelsen textförfattaren Ingela Forsman, mer känd som Pling, med motiveringen att hennes fraser och uttryck har blivit självklara byggstenar i den svenska musikhistorien.

– Eftersom jag som textförfattare inte står i rampljuset direkt så blev jag först förvånad sen oerhört glad och stolt och ödmjuk över att bli utvald att få detta pris som så många begåvade kollegor fått före mig. Ett hederspris är verkligen, precis som det låter, hedrande! säger Ingela Pling Forsman.

Årets motivering:

”Sedan mitten av 1970-talet har vi berörts av hennes sångtexter i låtar som lyser – klart som en stjärna i natten. Hon har ett sinnrikt användande av det svenska språket där varenda stavelse räknas och ett betraktande av livets skeenden, som inte lämnar någon oberörd. Med handen på hjärtat – hon kan säga hur det känns, vare sig det handlar om bra vibrationer eller att finna sitt drömda land. Och hon ger oss tro på all den kärlek jorden rymmer – om, om igen. Ja, hennes fraser och uttryck har blivit självklara byggstenar i den svenska musikhistorien och med hittills 39 bidrag i Melodifestivalen banar hon även väg för framtidens musikskapare.

I år sa det Pling! Musikförläggarnas Hederspris 2019 tilldelas en textförfattare och storfavorit som är lika självklar som genialisk – Ingela Pling Forsman.”

Hederspriset har tidigare år delats ut till:

Karin Rehnqvist, Kenneth Gärdestad, Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel och Benny Andersson & Björn Ulvaeus. Förra året gick det till kompositören och textförfattaren Gullan Bornemark. Årets hederspris delas ut på Musikförläggarnas Pris den 8 november på Berns i Stockholm.

Hederspristagaren utses av Musikförläggarnas styrelse och har årligen delats ut sedan 2003.