27 augusti 2019

Helen McLaughlin till The Kennel

Helen McLaughlin började nyligen på bolaget The Kennel som Head of A&R och Business Development. Bolaget som grundades år 2009 av Hayden Bell, Iggy Strange-Dahl, Sara Lundbäck Bell och Erik Lewander har precis ingått i ett partnerskap med Taihe Music baserat i Beijing.

Helen McLaughlin har en lång branscherfarenhet i den svenska musikindustrin – senast som VD på svenska Warner Music vilket blev ett kortare inhopp.
– Det blir så ibland – det var fel plats för mig. Men jag ångrar inte en sekund att jag fått erfarenheten säger McLaughlin.

Innan dess har hon bl a arbetat som Head of A&R på Sony Music, Artist Development Manager på Universal och var länge VD för Richard Bransons label V2 Music i Norden som han startade under den sena 1990-talet. Helen har även det egna bolaget McLaughlin Music Management och konsulterar i olika branschfrågor.

Om det nya arbetet kommenterar hon:
– Efter Warner tog jag lite lyxtid med familj och vänner och reste en del. Jag passade även på att träffa en mängd personer i branschen med spännande och nytänkande idéer – speciellt inom förlagsverksamhet. Hayden Bell har jag känt via åren på Sony (där han agerade Head of A&R åt den asiatiska regionen) och även via Peg Parnevik, som Sony Music Sverige licensierade från The Kennel. När Hayden förklarade vidden av de satsningar som The Kennel gör utanför Sverige blev jag verkligen imponerad – det kommer hända en hel del under det närmsta året.

Och först ut är TK Music. När den mäktiga kolossen Kina nu på allvar börjar implementera copyrightskydd så kommer intäkterna därifrån givetvis öka lavinartat. The Kennel har redan via många års idogt arbete med den asiatiska marknaden nu fått en enorm möjlighet i Kina. Man har startat ett joint venture-bolag – TK Music – tillsammans med det ledande kinesiska musikbolaget Taihe. Bolaget kommer tillhandahålla produktioner och förlägga lokala copyrights.

– För våra låtskrivare och producenter kommer detta innebära massa nya möjligheter – antalet artister som exempelvis Taihe har med deras associerade bolag är enorm i våra svenska mått mätt – och tanken är att TK inte kommer arbeta exklusivt med dem utan med hela den inhemska marknaden. TK Music kommer ha anställda på plats i Beijing som ser till att hjälpa till med att pitcha vårt roster och våra produktioner, säger McLaughlin.

The Kennel satsar även på fler låtskrivare och producenter. I dagsläget består rostret av ett 40-tal producenter och låtskrivare, man har en del masterdealar samt agerar management åt ett antal av bolagets upphovspersoner. Just nu ligger man i förhandling med dels ett mer välkänt namn och ett par debutanter.

-Vi kikar också på att bredda repertoaren lite – vi kommer ha behov av kompetens inom de flesta genrer – men vi är mån om att hinna med att hjälpa till med att utveckla samtliga så vi skyndar i lagom takt, avslutar en nyanländ Helen McLaughlin.

Lars Nylin