12 augusti 2019

Musikörat till Fredrik Strage

Musikjournalisten Fredrik Strage tilldelas Live at Heart-festivalens pris Musikörat, priset delas ut vid festivalen i Örebro nästa månad.

Live at Heart-festivalen i Örebro uppmärksammar varje år med Musikörat individer eller grupper som genom sitt värv har utvecklat, bidragit eller på annat sätt lyft svensk musikkultur på ett alldeles unikt sätt. Tidigare prismottagare är bland annat rörelsen #närmusikentystnat (2018), Malena Ernman och Alexander Goldmann (2017), Göran Samuelsson (2016), Hilda Sandgren och Tomas Ledin (2015).

I år delas Musikörat ut till musikjournalisten och författaren Fredrik Strage.

Juryns motivering lyder:

”Sedan början av 90-talet har han genom sina texter och podcaster verkat i musikens tjänst. Med kunnande och tonsäkerhet målar han berättelser runt artister och deras verk och öppnar dörrar till både det smala och det breda. För oss har han bevisat att han verkligen har ett öra för musik. Och nu får han ett till. Live at Heart-festivalens pris Musikörat 2019 tilldelas musikjournalisten och författaren Fredrik Strage.”

-Att tilldelas priset Musikörat är djupt smickrande. Det är extra roligt att priset delas ut av en jury som har stenkoll och inte röstas fram av folket. Dessutom har jag varit nära att utplåna min hörsel på flera konserter, som när grindcorebandet Bolt Thrower nådde 130 decibel, så det kan vara praktiskt att ha ett reservöra. Som pristagare lovar jag att fortsätta kämpa för livemusiken i Sverige och fortsätta uppmärksamma artister som förbises av mainstream-medierna, hälsar Fredrik Strage i ett pressmeddelande.

Musikörat delas ut under festivalens invigningsgala den 4:e september.

Lars Nylin