21 juli 2019

Google stänger av Viagogo

Google stänger av möjligheten för biljettåterförsäljaren Viagogo att annonsera i söktjänsten. Företaget har vid upprepade tillfällen sålt felaktiga konsertbiljetter och finns i Sverige på Konsumentverkets varningslista.

I Storbritannien har The Competition and Market Authority (CMA), tagit fallet till domstol. CMA anklagar Viagogo för att bryta mot konsumentskyddslagen. Bland annat påpekas brister i informationen om restriktioner som kan finnas vid andrahandsförsäljning av vissa biljetter. Dessutom uppger försäljningssajten felaktig information om antalet biljetter som finns kvar till en konsert, menar CMA. Viagogo fick till mitten av januari på sig att rätta till felaktigheter i hanteringen, men även om vissa förbättringar skett anser inte CMA att bolaget gjort tillräckligt, skriver BBC.

I Sverige nekades förra året hundratals personer inträde till Ed Sheerans konsert på Ullevi, efter att ha köpt biljetter från Viagogo. Nyligen fick också tiotals personer vända vid ingången till konserter med Gyllene Tider, då det visade sig att deras biljetter var barnbiljetter. Bolaget finns också på konsumentverkets varningslista

Nu stänger Google av företaget från möjligheten att annonsera i söktjänsten.

– När folk använder vår plattform för att få hjälp med att köpa biljetter vill vi att de ska kunna förlita sig på att saker och ting blir rätt. Vi har därför strikta policyer på plats och ingriper när vi ser att en annonsör bryter mot dem, säger Joakim Larsson, kommunikationschef på Google i Sverige och Finland, till Aftonbladet.

Viagogo uttrycker i sin respons förvåning över Googles avstängning.

– Vi är övertygade om att det inte förekommit brott mot Googles policy och ser fram emot att arbeta med dem för att lösa detta så fort som möjligt.

Chefen för Face-value European Alliance for Ticketing (FEAT), Sam Shemtob,  är dock nöjd och säger i ett uttalande:

– Detta är ett enormt viktigt steg – Google är den första porten för fans som söker efter biljetter till konserter över hela världen. Vi hoppas att andra sökmotorer och sociala medier-plattformar kommer att följa efter.

Christel Valsinger