24 juni 2019

Joe Hill-priset till Patti Smith

Patti Smith har tilldelats årets Joe Hill Memorial Music Award. Priset överlämnades vid en ceremoni i samband med hennes utsålda konsert på Stockholm Waterfront förra veckan.

Joe Hill Memorial Music Award instiftades 2016 för att hedra minnet av Joe Hill – född Joel Emmanuel Hägglund 7 oktober 1879 i Gävle, avrättad 19 november 1915 i Salt Lake City. Priset uppmärksammar personer som arbetar på musikens område i Joe Hills anda och utifrån dennes grundläggande värderingar. Pristagarnas betydelse inom musiklivet skall ligga i fokus, men i valet av dessa skall även personernas samhällsengagemang och kulturpolitiska gärning vägas in.

– I dessa tider är det viktigare än på länge att lyfta fram och påminna oss om Joe Hills tankar, ideal och engagemang, kommenterade Patti Smith. Inte minst med tanke på att mitt eget hemland just nu är det värsta exemplet på hur man runt om i världen har börjat bygga murar för att utestänga människor. Jag vet att Joan Baez tidigare har fått priset, så jag är oerhört stolt och tacksam för det här. Priset och bilden av Joe Hill kommer jag att sätta på väggen i min arbetsstudio!

Juryns motivering till årets pristagare Patti Smith:

”They call Joe Hill ”the man who never died”, and more than 100 years after his shameful execution his flame still burns. Among his last words were: ”Don’t waste any time mourning. Organize!”.
The Joe Hill Memorial Music Award draws attention to people working in the musical area in the spirit of Joe Hill and whose own principles are based on his fundamental values. Not only in her music, but in all her writing, performances and art, Patti Smith stands for the same values that Joe Hill sacrificed his life for: solidarity, equality, brotherhood, sisterhood, humanism, freedom, and hope. ”We all have a responsibility”, Patti Smith once said when asked whether she felt that she had a special responsibility as an artist.
For all the inspirational strength Patti Smith gives us through her work, she is an extremely well-deserved Laureate of the Joe Hill Memorial Music Award 2019.
”The people have the power… The power to dream, to rule / to wrestle the world from fools… I believe everything we dream / Can come to pass through our union / We can turn the world around / We can turn the earth’ s revolution / We have the power / People have the power!””

Priset överlämnades på Stockholm Waterfront av juryns ordförande Claes Olson där juryns motivering lästes av artisten Sofia Härdig.

Joe Hill Memorial Music Award har tidigare tilldelats den amerikanska protestsångerskan Joan Baez, den svensk-kurdiska musikgruppen Koma Nurdil och artisten Stefan Sundström.

Lars Nylin