30 april 2019

Foto på export

MI tillåter sig så här på valborg ett litet avsteg från vårt kärnområde och in på fotografiets. När Bruce Springsteen 14/6 släpper albumet Western Stars pryds omslaget av en svensk fotografs verk, Calle Gustafsson.

Det är Göteborgs Posten som skriver att det för två månader sedan kom ett mail med en förfrågan om att till Bruce Springsteens album använda en bild som Calle Gustafsson tog 2008 i Argentina, då för en kampanj för spelbolaget ATG.

– Han kunde välja vilken bild som helst, men tog min. Det är klart det känns fantastiskt, säger Gustafsson till GP.

Kalle Gustafsson säger sig inte vara något direkt Springsteen-fan, men funderar på att höra av sig nästa gång New Jersey-exporten kommer till Sverige. Gustafsson säger till GP:

– Jag funderar på att höra av mig och kolla om han vill träffas om och när han spelar i Sverige nästa gång. Skivomslag är ju viktiga för musiker och artister, så han måste ju ha fått någon speciell känsla av min bild. Det skulle vara kul att få fråga honom om det.

Att utländska artister använder svenska bilder har hänt förr. På 1960-talet var det t o m ganska vanligt ett antal popband och jazzmusiker på besök valde att ta bilder här, inklusive The Beatles. Oftast har det dock handlat om beställda jobb, sällan framletade arkivbilder som i fallet Gustafsson.

Senare finns ett exempel från 1985 när Tom Waits till albumet Rain Dogs valde en bild av fotografen Anders Petersen.

Lars Nylin