23 april 2019

Nya jurymedlemmar till Swedish Music Hall Of Fame

I höst väljs en ny samling artister och musikskapare in i Swedish Music Hall of Fame. Två nya musikkännare har nu också tagit plats i juryn bakom invalen: Petra Marklund Wangler och Stefan Wermelin. Ny juryordförande är MI:s chefredaktör Lars Nylin.

– Petra Marklund Wangler är musikjournalist bekant inte minst för otaliga dokumentärer för Sveriges Television. Stefan Wermelin är en av våra mest respekterade radiomusikjournalister och har för detta bland annat belönats med ett par grammisar, säger Lars Nylin, som tagit över stafettpinnen som juryns ordförande efter Anna Charlotta Gunnarson.

Kvar i juryn sedan tidigare finns också Tara Moshizi och Fredrik Strage. 

Det senaste invalet till Swedish Music Hall of Fame gjordes våren 2018, då med Broder Daniel, Marie Bergman, Kai Gullmar, Ted och Kenneth Gärdestad, Doris, Europe och Titiyo. 

– Det har varit tyst från oss ett tag efter att vår VD och eldsjäl Charlotte Wiking gick bort i slutet av 2018. Men nu går vi vidare i hennes minne och nya inval blir officiella i höst, säger Lars Nylin.

Bakom Swedish Music Hall of Fame står den fristående och ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus. Stiftelsens uppgift är att tillgängliggöra och sprida kunskap om den svenska musikskatten och etablera populärmusiken som en central del av vårt nationella kulturarv. Det första invalet till Swedish Music Hall of Fame gjordes 2014. Sedan dess har 46 musikskapare och artister tagit plats i den prestigefyllda samlingen. De redan invalda ingår i en stor-jury som har möjlighet att påverka vilka artister som väljs in i sällskapet i framtiden.

Även allmänheten välkomnas att komma med tips på vilka de anser hör hemma i SMHOF. Tips kan lämnas här.

Christel Valsinger