23 april 2019

ABBA:s ”I Have A Dream” ska utbilda om Barnkonventionen

Elever i Sverige kommer att få möjlighet att lära sig om Barnkonventionen och om svensk musikhistoria på samma gång, via ABBA:s klassiska hit I Have A Dream. Det är ABBA The Museum och skolprojektet Make Music Matter som gemensamt skapat Make Music Matter! I Have A Dream, som genomförs 2019-2020.

I år fyller ABBA-låten I Have a Dream 40 år (album Voulez Vous, release 23/4-1979) samtidigt som Konventionen om barnets rättigheter (Barnkonventionen) firar 30 år.

Genom samarbetet Make Music Matter! I Have A Dream får elever i skolan med inspiration från Barnkonventionen uttrycka sina drömmar genom att skapa en egen sångvers till låten I Have A Dream. Under Barnkonventionens dag den 20 november 2019 på ABBA The Museum kommer elever sedan att få framföra sina musikaliska tolkningar av låten.

Deltagande skolor kommer via en lärarportal få tillgång till material som kan användas i undervisningen, bland andra En popsaga av Björn Ulvaeus, arbetsmaterial om Konventionen om barnets rättigheter och kreativt musikskapande med digitala verktyg. Alla de fyra medlemmarna i ABBA står bakom att låten I Have A Dream används i samarbetet.

Make Music Matter är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Sveriges Kommuner och Landsting, Soundtrap – A Spotify Company och Academy of Music and Business. Syftet är att eleverna ska få möjlighet att utveckla musikalisk kreativitet, digital kompetens, entreprenörskap och innovationsförmåga i autentiska miljöer som liknar musikbranschen. Detta ligger också väl i linje med ABBA The Museums vision, som är att inspirera och sprida kunskap om ABBA:s musik till en ny generation.

– Att delta i skolprojektet Make Music Matter! är en självklarhet för oss på museet. Genom projektet kan vi tillgängliggöra historien om ABBA och deras musikskatt till    nästa generationer. Med kunskap, omtanke och passion bidrar ABBA The Museum till att låta skolelever inspireras, motiveras och utbildas i svensk populärmusikhistoria, säger Caroline Fagerlind, museichef på ABBA The Museum.

Christel Valsinger