12 mars 2019

4 SNABBA: Anderz Wrethov, Mello-vinnande låtskrivare

Det blev i slutänden en promenadseger för Too Late For Love och John Lundvik i Melodifestivalens final. Men hur blir konkurrensen i Tel Aviv? Vi tog kontakt med Anderz Wrethov, en av upphovspersoerna kom Sveriges bidrag till ESC 2019.

Hur kom låten till?

– Låten kom till en varm sommardag i juli i min studio i Vellinge. John och Andreas var försenade några timmar så jag började själv att skriva lite. Efter en kort stund hade jag första delen på refrängen med ackord och melodi klar och när killarna kom så kände de precis som jag att detta var rätt spår. Sen gick det fort. Text, verser och arrangemang var på plats efter en cirka timme och innan det blev kväll hade vi en demo klar! Vi visade den sen för Robert Skowronski på Warner Music som jag jobbar väldigt nära med. Han kände direkt att vi hade något riktigt starkt. Men han kom upp med bra idéer för att förbättra refrängen ytterligare några steg!

– Andreas Stone Johansson och jag har känt varandra sedan musikgymnasiet och vvi har skrivit och producerat musik ihop till och från genom åren. Han är en av de mest begåvade jag jobbat med och vi har alltid en otrolig gnista ihop. John är ju en enastående låtskrivare och sångare i världsklass. Vi lärde alla känna varandra för två år sedan och blev bra vänner och vi har så enormt kul när vi ses!

Hur kändes det att sitta och höra tolvorna trilla in från internationella juryn?

– Så klart en helt överväldigande härlig känsla! Det ger också en positiv känsla inför Eurovision så klart!

Vad vet ni om konkurrensen i Tel Aviv?

– John har själv varit med och skrivit Englands vinnarlåt Bigger Than Us tillsammans med Laurell Barker, Jonas Thander och Anna Klara Folin. Låten kom till på vårt Warner Wrethov Camp i somras i Vellinge och är otroligt stark! Sen har mina vänner Alex Papas, Teddy Sky, Victory skrivit Cyperns låt Replay som jag tycker är grymt bra. Vi gjorde ju Fuego ihop förra året för Cypern som kom på en andra plats och gick bra i många delar i Europa.

Vad händer framöver? 

– Jag och Andreas Stone Johansson fortsätter att skriva ihop som vanligt och säkert en hel del tillsammans med John. Jag har några egna projekt jag kommer att fortsätta skriva åt och det kommer in väldigt mycket förfrågningar hela tiden vilket är kul. Andreas har otroliga framgångar i Asien också och har ständigt mycket på gång även där.

Christel Valsinger