22 januari 2019

SVT ändrar appröstning efter kritik

Melodifestivalens app för röstning har kritiserats för att gynna de yngre artisterna. Nu gör SVT förändringar i appen för att ge olika åldersgrupper samma vikt i röstningen.

Utformningen av appen, där varje användare kan rösta upp till fem gånger på varje artist, antas av kritikerna ha gynnat yngre målgrupper.

I den nya versionen av appen kommer användarna därför att behöva uppge sin ålder. Rösterna delas därefter in i sju olika kategorier som får samma tyngd i sammanräkningen.

– Syftet med ändringen är att parera diskussionen om att det bara är barn som styr resultatet i tävlingen. Vi vet att det inte är så, men det finns en sån uppfattning, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till Aftonbladet.

Enligt Anette Helenius är det vanligare att yngre personer röstar flera gånger på en röst de gillar. Men äldre tittare röstar inte per definition på äldre artister. SVT:s egna statistik visar att vinnarna de senaste åren skulle varit samma även med den nya viktningen. Skillnaden hade uppstått i vilka som gått till Andra chansen.

Med den nya röstningsmodellen vill SVT ändå visa att tävlingen inte bara är till för yngre artister eller tittare.

I samband med omgörningen försvinner också möjligheten att SMS-rösta. Telefonröstningen blir dock kvar.

Christel Valsinger