14 januari 2019

4 SNABBA Andreas Andersson/DMG Education

Under hösten 2018 inleddes ett projekt där bolaget DMG Education i samarbete med Ifpi i en onlinekurs utbildar och certifierar branschanställda om en föränderlig musikindustri. MI har pratat med VD Andreas Andersson om hösten och om fortsättningen i vår.

I kursens första omgång deltog 110 personer inklusive samtliga anställda på Sony Music Sweden.

Vad var bakgrunden till att ni satte ihop utbildningen?

– Vi på DMG Education hade samtal med Ifpi Sverige om vikten av grundläggande kunskaper inom olika ämnen då branschen förändrats väldigt mycket, och framförallt fortsätter att förändras. Att då känna till de fundamentala delarna inom upphovsrätt och rättigheter är grunden till att branschen ska fungera på ett effektivt sätt.

– När vi sedan tog det vidare och frågade musikbolagen vad de själva behöver så kunde vi matcha behoven med rätt kompetenser och sätta ihop den första certifieringsutbildningen Label Rights, en av våra flera kommande företagsutbildningar inom olika ämnen och delar av branschen.

 Hur går den till rent tekniskt?

– Utbildningen genomförs helt online på en enkel lärplattform där alla deltagare har sin egen inloggning. När deltagarna loggar in, kan de bland annat ta del av inspelade föreläsningar och exklusiva intervjuer med experter inom olika ämnen. Några av de som är med och föreläser i Label Rights är Jan Rosén (professor i civilrätt och upphovsrätt), Åsa Enström (jurist på BMG) och Jerker Edström (VD och partner på Ström Advokatbyrå).

– Utbildningen är uppdelad i fyra delar med olika ämnesområden, och deltagarna tar del av innehållet när det passar dom. Detta för att kunna planera sin arbetstid och anpassa kunskapsinhämtning till när man är som mest mottaglig. För att klara utbildningen genomförs även fyra kunskapstester, som slutligen leder till ett certifikat som påvisar kunskaper och kompetenser.

Vilka har gått den hittills och hur har utfallet varit?

– Under hösten genomförde vi första omgången, med totalt 110 deltagare som klarade kursen. Vi hade deltagare från samtliga majorbolag bland andra, där Sony anmälde hela företaget!

– Den feedback som vi har fått är otroligt bra, vi är verkligen superglada över det mottagande som utbildningen har fått. Det bevisar även att behovet av vidare kompetensutveckling är stort och att det finns en vilja att fortsätta lära sig mer i en snabbt föränderlig bransch.

 När börjar nästa omgång och är det några nyheter jämfört med hösten?

– Den 4:e mars startar vi andra omgången. Anmälan är öppen för alla medlemsbolag hos Ifpi och SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter). Utifrån den feedback som vi har fått från höstens omgång har vi optimerat vissa delar av utbildningen, för att fortsätta matcha och tillgodose de behov som finns hos bolagen, utan att det blir en helt ny utbildning. Just nu för vi dessutom samtal med Ifpi i övriga Norden om att ta utbildningen vidare och stärka ytterligare delar av branschen, vilket känns väldigt spännande.

Lars Nylin

Mer info om kursen: http://dmgeducation.se/music-industry-certificate