18 december 2018

4 SNABBA: Andreas Svensson/Folk at Heart

Den 4-5 januari är det dags för den sjätte upplagan av Folk at Heart i Örebro. MI fick ett snack med Andreas Svensson, en av festivalens grundare.

Ert namn och logga hintar ju om att ni hänger ihop med showcasefestivalen Live at Heart på något sätt – är det så?

– Det är väl Anders Dambergs fel (skratt), han var en av upphovsmännen till både Live at Heart och Folk at Heart. Live at Heart och Folk at Heart har inte med varandra att göra, det är två separata bolag. På Live at Heart är den rena folkmusiken i princip inte alls representerad. Det är den här. Det som kan vara lika är bluegrass, blues och jazz till exempel som kan höras på båda arrangemangen. En skillnad till är att Live at Heart har ett ansökningsförfarande där en femtedel av de ansökande antas, så är det ju inte hos oss som är en hälften så stor festival sett till antalet band.

Det är sjätte gången Folk at Heart arrangeras – hur har festivalen utvecklats genom åren?

– Vi är ju en festival som säger välkommen till alla som vill delta. Första året hade vi 63 band, andra året 75 band. Sen dess ligger vi mellan 80-och 100 band. Konceptet utgår från Folk Alliance International i USA/Kanada, där Anders Damberg och jag själv var med som volontärer för att lära oss hur det funkar. Skillnaden är väl att Folk at Heart är ett mycket mindre arrangemang, men andemeningen densamma – att ”stänga in” en massa band och en massa arrangörer på samma plats så att affärer kan göras.

– Det som är den stora charmen med arrangemanget för både musiker och publik är formatet – att spela på hotellrum, draperade i kulörta lyktor och fantasirika tyger och diverse utsmyckningar. Denna kreativitet hos medarrangörerna som ansvarar för nattspelrummen har tilltagit med åren. Något annat som har utvecklats är att den del av publiken som återkommer från år till år blir större och större. Man har lärt sig att Folk at Heart får man inte missa. Två andra detaljer är att eftersom alla som anmäler sig accepteras, så vet vi aldrig vilka musikaliska fokus festivalen får från år till år – och att arrangemanget är en av Sveriges mest jämställda festivaler, utan någon aktiv insats från arrangörshåll.

86 akter ska spela – hur får man in det på två dagar på ett hotell?

– Med skohorn och ett kreativt sinne…Det är inte så lätt faktiskt. Utmaningen är att rätt så många spelar i två till fyra band och att lyckas schemalägga så inte krockar uppstår, eller att enskilda musiker inte ska spela 10-15 gånger under helgen med sina olika band. Varje band får i snitt tre spelningar under helgen – en kvällsspelning och två nattspelningar. Vi har sju kvällsscener igång samtidigt och mellan kl.23 och 03 är det musik i 14 hotellrum och konferensrum parallellt.

Vad vill du lyfta lite extra i programmet? 

– Den fantastiska bredden på genrer i kommande arrangemanget nu i januari. Det är alltid lika spännande att se vad det blir, vi har ju faktiskt ingen aning själva. Jag vill inte lyfta något enskilt band, det är bredden på band som samsas på samma arena som är det som sticker ut här. Det är minst lika viktigt att olika genrer träffas på samma arena. Folk at Heart används verkligen av de mest skilda band genremässigt och de sociala mötena band emellan sker verkligen här.

Program och övrig info finns här.

Christel Valsinger

Tre helt olika artister som deltar i Folk at Heart 2019:

  1. Anders Ewaldz och John Lundenmark, svensk traditionell folkmusik från Västkusten
  2. Balkanaizer, klezmer/jazz från Barcelona
  3. Bongo Band, traditionell afrikansk trummusik och dans