4 december 2018

4 SNABBA: Ulla Sjöström/rektor och grundare av Musikmakarna

Shy Martin, Victor Rådström/Neiked, SKOTT, Cassandra Ströberg, Linnea Södahl, Jerker Hansson, Joy & Linnea Deb, Maria Marcus, Albin Nedler och Agrin. Det är bara några av de framgångsrika låtskrivare som fått sin utbildning på Musikmakarna i Örnsköldsvik. I år firar skolan 20 år. Vi bad rektor Ulla Sjöström reflektera över åren som gått.

Du startade utbildningen för 20 år sedan. Vad är skillnaden på Musikmakarna 1998 och 2018? 

– 1998 var inte ”låtskrivare” en profession. Och ordet ”populärmusik” var något som katten släpat in, typ….De kontakter vi byggde på universitet och högskolor kunde inte använda det begreppet, det var inte accepterat. Idag driver de egna utbildningar inom låtskrivande och flera av dem har våra medarbetare varit med och byggt upp.

– Då fanns en stark industri kring skivförsäljning med mera. Allt var annorlunda strukturerat. Få tjejer ville hålla på med tekniken i musiken eller producera. Idag jobbar vi med klasser som består av 50/50 kvinnor och män, många är med i hela processen inklusive produktionen. Och idag finns ett sånt otroligt utbud av musik och artister. Det sjuder överallt, det erbjuds många olika plattformar och medier att visa upp sig på och konkurrensen är mycket tuffare – även ekonomiskt. Men fler lever sin dröm 2018 än 1998!

Några extra starka minnen från de här 20 åren du vill lyfta?

– Glädjen när vår allra första cut sattes av första årskullens Patrik Lorenzsson och Andreas Sundgren, låten Kyss mig till Björn Skifs. När Daniel Lindström som också var en av våra förstakullsstudenter sedan gick och vann första omgången av Idol, 2004. Hanne Sörvaag som satte vinnarlåten till American Idol 2006

När skivindustrin störtdök ner i ett svart hål, då låg jag vaken om nätterna och funderade över vad vi egentligen skulle utbilda till framöver?

Att två av våra tidigare studenter fick skriva filmmusik med och för Russel Crowe. Att vi fick ha en liten roll i Eurovisionvinnarlåten Heroes bakom Linnea & Joy Deb – det var stort!

När Max Martin första gången besökte skolan.

Projektet ”Musik & Människor” våren 2015, då studenterna bjöd in flyktingar och ensamkommande och skrev texter och låtar av deras livsberättelser som sedan blev till konserter i Örnsköldsvik, Umeå, Visby/Almedalsveckan och Båstad.

När en av våra tidigare manliga studerande på 20-årsjubileumsfesten kom med tårarna rinnande och sa: ”förstår ni hur mycket Musikmakarna har betytt för oss, och för mig? Utan er hade jag inte varit där jag är idag, – nu lever jag min dröm!” Det kommer jag bära med mig – forever.

Musikbranschen är i ständig förändring, hur håller ni utbildningen uppdaterad?

–  Vi har en stark och brett branschförankrad ledningsgrupp som bland annat bidrar till att hålla utbildningen up-to-date.  Alla medarbetare jobbar branschnära på olika sätt – ingen har heltidsengagemang på skolan just för att de ska hinna stå med en fot i verkligheten och fånga upp utvecklingen där.
– Vi jobbar i stort sett dagligen i nära dialog med olika aktörer inom musikindustrin. Våra studenter är aktiva och intresserade och bidrar även de till utbildningens relevans

Ni firade med stor fest i Stockholm förra veckan – berätta!

– Vi bjöd i princip alla som på olika sätt har koppling till Musikmakarna på ett jubileumsmingel med norrländska smaker. Temat var ”Världsklass” – svensk musikindustri håller ju världsklass och vi är stolta över att vara en del av den! Omkring 230 gäster kom och firade med oss och Musikmakare underhöll på scen. Det blev en bra fest med mycket känslor!

Christel Valsinger