3 december 2018

Stimgitarren till Veronica Maggio

Veronica Maggio har fått Stims pris Platinagitarren.

Motiveringen betonar att Veronica Maggio har en helt eget identitet. Genom sitt unika användande av språk och melodi har hon skapat ett musikaliskt uttryck som har berört, inspirerat och färgat många efter henne, skriver Stim.

– Tack Stim! Motiveringen och dom tidigare vinnarna av STIM-gitarren gav mig nästan lite svindel… Sitter just nu i studion och försöker få till lite unikt språk och unika melodier och nu känner jag mig plötsligt ännu mer motiverad! Med en släng av prestationsångest, säger Veronica Maggio i ett pressmeddelande.

– Det är inte många som haft så stora framgångar och berört så många som Veronica Maggio. Det märks inte minst på de tydliga avtryck hon gjort på andra låtskrivare och artister. Det är med stor glädje vi följer Veronica Maggios fortsatta karriär, både i sitt eget skapande och i hur hon inspirerar andra, säger Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen.

Motiveringen lyder så här:

2018 års Platinagitarr tilldelas Veronica Maggio, för hennes exceptionella framgångar och det starka avtryck hon har gjort under sin karriär. Veronica Maggio är en låtskrivare med stor integritet, som trots sina stora framgångar inte lutat sig tillbaka, utan ständigt gått framåt och förnyat sig. Hon har ett helt eget id. Genom sitt unika användande av språk och melodi har Veronica Maggio skapat ett musikaliskt uttryck som har berört, inspirerat och färgat många efter henne.

10 av Maggios singlar har blivit svenska listettor och total har hennes singlar eller album 25 gånger nått guld- eller platinastatus. Därutöver har hon belönats med fem Grammisar.

2018 släppte Veronica Maggio singeln 20 Questions, skriven tillsammans med Jocke Berg för en kortfilm om Ingmar Bergman, regisserad av Tomas Alfredson.

Tidigare vinnare:

2017 Peter Svensson
2016 Laleh Pourkarim
2015 Tove Lo
2014 Tim ”Avicii” Bergling
2013 Carl Falk och Rami Yacoub
2012 Johan ”Shellback” Schuster
2011 Lykke Li
2010 Max Martin
2009 Robyn
2008 Michel Zitron, Sophia Somajo och Vincent Pontare
2007 Benny Andersson
2006 Lars Winnerbäck
2005 Joakim Berg
2004 Per Gessle

Lars Nylin