9 november 2018

Årets vinnare på Musikförläggarnas Pris

Idag tillkännagavs 2018 års vinnare av 15-årsjubilerande Musikförläggarnas Pris, på Berns i Stockholm. I de två konstmusikkategorierna delades, för första gången, båda priserna ut till kvinnor – kompositörerna Andrea Tarrodi och Britta Byström. Till ”Årets låt” utsåg juryn Kaliffas ”Helt Seriöst” och priset till ”Årets textförfattare” togs hem av Annika ”Säkert!” Norlin. ”Årets kompositör”, Ludwig Göransson, hyllades av juryn för sina världsframgångar med Childish Gambino och filmmusiken till ”Black Panther”.

Musikförläggarnas Pris delas årligen ut av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till att lyfta fram årets mest framstående svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare.  

– Det betyder otroligt mycket för mig att få det här priset, och det är en stor ära. Att skriva pianokonserten Stellar Clouds var lustfyllt – ett skrivande utan hinder och det flödade liksom ut. Jag är jättelycklig att verket, och jag, uppmärksammas så här!, säger Andrea Tarrodi.

Förra årets stora vinnare, Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius, fick även detta år ta hem prisstatyetten i den prestigefyllda kategorien ”Årets internationella framgång” för sitt låtskrivande till världsartister som Camila Cabello, David Guetta, Troy Sivan, Ariana Grande och Katy Perry.

– Jag känner mig enormt hedrad och tacksam för det stöd som Musikförläggarna visat mig genom åren. Från årets nykomling 2013, som även kom med ett då väldigt välbehövligt stipendium, till förra årets priser och att nu igen vinna årets internationella framgång känns helt overkligt. Tusen tack Musikförläggarna och juryn!, säger Noonie Bao.

”Årets kompositör” blev Ludwig Göransson som av juryn hyllades för musiken till superhjältesuccén “Black Panther” samt hans musikaliska nyfikenhet och talang. Detta hörs även i hans produktioner för amerikanska artisten Childish Gambino, exempelvis i ”This Is America”. Låten som åkte rakt in på förstaplatsen på Billboard och vars video närmar sig en halv miljard visningar.

– Jag är extremt ärad och tacksam att ta emot Musikförläggarnas Pris som Årets kompositör. Jag är verksam och har bott i LA i 11 år nu och en stor del av min framgång är tack vare den svenska musikutbildningen men också på det sättet som konstnärer i Sverige visas uppskattning och tacksamhet, säger Ludwig Göransson.

Till ”Årets textförfattare” utsågs Annika ”Säkert!” Norlin – en, enligt juryn, unik historieberättare som förenar mörk humor, vardagspoesi och känsla för de små detaljerna. På ep:n “Arktiska Oceanen” lyckas Annika Norlin att skriva en poptext på svenska om klimathotet och samtidigt beröra på djupet.

Priset för ”Årets genombrott” gick till låtskrivaren och artisten Erik ”Fricky” Friman som med miljoner streams, utsålda konserter och strålande recensioner visat hur efterlängtat hans unika uttryck är.

Låtskrivarna bakom den svenska superhiten ”Helt seriöst” – Kaliffa Karlsson och Jakob Malmlöf – fick priset ”Årets låt”. Juryn uttryckte att sällan har väl en svenskspråkig låt fått ett sådant genomslag som när Kaliffa till gungande dancehall besjöng det fina i att vara sig själv, utan “photoshop och blingbling”.

På galan delades dessutom ett nyinstiftat pris ut i samarbete med Stim. Priset, ”Mest spelade låt 2017”, gick till Salem Al Fakir, Axel Hedfors, Sebastian Ingrosso, Vincent Pontare och Richard Zastenker för ”More Than You Know” (Axwell /\ Ingrosso) och avser den låt som spelats mest i radio och streamats mest under föregående år.

I konstmusikkategorin ”Liten ensemble/kammarmusik” prisades tonsättaren Britta Byström för verket ”Diagonal musik” – en horntrio inspirerad av målaren och skulptören Olle Bærtlings geometriska konstverk. 

Priset i kategorin ”Stor ensemble/opera” delades ut till kompositören Andrea Tarrodi och hennes verk ”Stellar Clouds, pianokonsert nr 1” – ett verk som växlar mellan ljus och mörker, skörhet och majestät. 

Musikförläggarnas hederspris 2018 tilldelades kompositören och textförfattaren Gullan Bornemark för hennes betydande insatser i svenskt musikliv.

Dessutom delade Musikförläggarna ut ett stipendium om 25 000 kronor till låtskrivaren och artisten Lova ”LOVA” Sönnerbo.

ALLA VINNARE PÅ MUSIKFÖRLÄGGARNAS PRIS 2018

ÅRETS KOMPOSITÖR
Ludwig Göransson [Warner/Chappell Music] 

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
Annika ”Säkert!” Norlin [Kobalt Music] 

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG
Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius [Sony/ATV Music Publishing Scandinavia]  

ÅRETS GENOMBROTT
Erik ”Fricky” Friman [Storspoven AB]

ÅRETS LÅT
”Helt seriöst”
(Kaliffa) – skriven av Jakob Malmlöf och Kaliffa Karlsson [Manus, Universal Music Publishing]

MEST SPELADE LÅT 2017 (delas ut i samarbete med Stim) 

”More Than You Know” (Axwell /\ Ingrosso) – skriven av Axel Hedfors, Sebastian Ingrosso, Salem Al Fakir, Vincent Pontare, Richard Zastenker

[Universal Music Publishing, Bremer Music Group/Refune Music Rights/Universal Music Publishing]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – Liten ensemble/kammarmusik
Britta Byström – ”Diagonal musik” [Edition Wilhelm Hansen] 

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – Stor ensemble/opera
Andrea Tarrodi – ”Stellar Clouds, pianokonsert nr 1” [Albatross Musikproduktion]

MUSIKFÖRLÄGGARNAS HEDERSPRIS 2018
Gullan Bornemark

MUSIKFÖRLÄGGARNAS STIPENDIUM 2018
Lova ”LOVA” Sönnerbo [Warner/Chappell Music Scandinavia]