6 november 2018

Festivalbesökare nöjdare med säkerheten

När festivalbesökare för tredje året i rad fått tycka till om sina festivalupplevelser visas en förbättring i betyg för säkerhet, service och lineup. Detta enligt undersökningsföretaget Mantap Global, som ligger bakom  Svenskt Festivalindex.

Besökarundersökningar har genomförts på 22 festivaler, bland dem Sweden Rock, Åre Sessions, Malmöfestivalen och Putte i Parken. Totalt har 20 200 personer intervjuats.

I årets undersökning fick festivalerna högre betyg än tidigare inom framförallt områdena lineup, service och bemötande och säkerhet.

Just säkerheten för besökarna på festival och konsert har varit ett omdiskuterat ämne. Bråvalla lade t ex ner med hänvisning till de många sexuella övergrepp och ofredanden som rapporterades på festivalen 2017.

Årets siffror visar dock att andelen personer som inte är nöjda med säkerheten minskat, från 8,7 % (2017)  till 4,1 %.

Sweden Rock var en av de festivaler som fick högst betyg gällande säkerheten i årets undersökning.

– Säkerhetsarbetet har högsta prioritet för oss på Sweden Rock Festival och det är enormt viktigt att alla våra besökare oavsett vem man är känner sig trygg och säker på festivalen. Förutom vårt eget arbete gör även polis och övriga samhällsfunktioner ett fantastisk insats för våra besökare. Men den faktor som har allra störst betydelse för säkerheten på festivalen är att vi har världens bästa publik, kommenterar Mats Natvig, VD för Sweden Rock.

Undersökningen visar också att det finns ett samband mellan bemötande från personal, och säkerheten på festivalen. I de fall där festivalerna fått ett högt betyg för säkerheten är också besökarna nöjda med personalens bemötande.

– Ett steg för att få besökarna att känna sig säkrare kan med andra ord vara att göra personalen mer uppmärksam på besökarnas behov och förfrågningar, säger Jonn Ohlin, Market Research Manager, på Mantap Global.

Läs hela undersökningen här.

Christel Valsinger